ŠOKANTNI OBRT: Dželat iz ISIL nije londonski reper!
Foto: Kurir Štampano

Novi detalji istrage

ŠOKANTNI OBRT: Dželat iz ISIL nije londonski reper!

Planeta -
U stranim medijima se posle ubistva američkog novinara Džejsma Folija pojavila informacija da se iza maske hladnokrvnog koljača krije britanski reper Abdel-Majed Abdel Beri

Prema informacijama iz britanskih obaveštajnih službi, ubica pripadnik Islamske države koji je odgovoran za smrt dvojice američkih novinara ipak nije bivši reper iz zapadnog Londona.Mediji su pre tvrdili da je "Džhadi Džon" zapravo Abdel-Majed Abdel Beri, takozvani hip-hop džihadist, koji je napustio svoju rezidenciju vrednu milion funti kako bi se pridružio islamističkim militantima koji se u Siriji bore na strani Islamske države.Ipak, kompjuterskom analizom tela i glasa stručnjaci su ustanovili kako se ipak radi o nekome drugome.

Podsetimo, strani mediji su prvo pojavila informacija da se iza maske hladnokrvnog koljača mogao da se krije nekada popularni britanski reper Abdel-Majed Abdel Beri (23) iz Londona.Pored njega, osumnjičeni su i kompjuterski haker iz Birmingema Abu Husein el Britani (20) i Abu Abdulah el Britani, za kog se navodi da je iz Portsmuta i da je u ranim dvadesetim godinama. Međutim, istražitelji bezbednosne službe MI5 kažu da su gotovo ubeđeni da je ozloglašeni monstrum u stvari nekadašnji muzičar.

Sva trojica članovi su džihadističke britanske grupe, koju nazivaju Bitls, a veruje se da su pre nekoliko meseci otišli u rat u Siriju i da se trenutno nalaze u Raki, glavnom gradu samoproklamovane Islamske države ili takozvanog kalifata. Svi su već bili povezani sa mnogobrojnim brutalnostima koje su sprovođene u Siriji, a među njima se posebno ističu akcije bivšeg repera Abdela Berija. On je samo nekoliko dana pre stravičnog ubistva Amerikanca na Tviter postavio fotografiju na kojoj drži odsečenu glavu jednog sirijskog borca.

S druge strane, pojedini forenzičari tvrdili su da je stravičan snimak ubistva američkog novinara Džejmsa Folija vrlo verovatno bila nameštaljka, a likvidacija se dešavala iza kamera, tvrde forenzičari! Britanski "Telegraf" je objavio analizu koju je izvršila jedna agencija ѕa forenziku koja pokazuje sumnjive detalje i tragove naknadnog uređivanja snimka.Forenzički analitičar koji je razgovarao s listom napominje da se nigde na snimku ne vidi krv, iako je nož presekao vrat najmanje šest puta. Zvukovi koje je Foli proizveo takođe ne odgovaraju onome što bi se očekivalo pod tim okolnostima. Za vrijeme Folijevog govora, pojavljuje se "blip" koji možda ukazuje da je američki novinar morao da ponovi jednu rečenicu."Mislim da je snimak nameštena. Moj utisak je da se pogubljenje odvilo nakon što su se kamere ugasile", rekao je jedan od stručnjaka koji su proučili video.

Takođe, Islamska država je u snimci egzekucije američkog novinara Stivena Sotlofa objavila da će sledeći na redu biti oteti britanski humanitarac."Zbog bezbednosnih razloga ne možemo ništa da komentarišemo", rekla je portparolka Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova.

Prema poslednjim informacijama Velika Britanija pokrenuće vojnu misiju spasavanja Hajnesa. To je novinarima potvrdio ministar spoljnih poslova Filip Hamond."Razmotrićemo sve opcije kako bi zaštitili tu osobu", rekao je Hamond koji na zahtev porodice nije želeo da otkrije ime otetog.

(Jutarnji/EPK)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track