ŠOKANTNO PRIZNANJE AMERIČKE AGENCIJE: Uništili smo Avganistan, sada je još gore
Foto: Profimedia

Borba protiv korupcije

ŠOKANTNO PRIZNANJE AMERIČKE AGENCIJE: Uništili smo Avganistan, sada je još gore

Planeta -

Američko svrgavanje talibanskog režima 2001. godine ostavilo je dugotrajne posledice na čitav središnji deo Azije.

Avganistan je decenijama bio korumpirana država, a američka intervencija i okupacija nije im pomogla u popravljanju stanja. Novi izveštaj posebne vojne kancelarije za istragu obnove Avganistana (SIGAR) objavljen u sredu pokazuje da su Amerikanci pogoršali avganistansku epidemiju korupcije.

U prvom izveštaju, svojevrsnoj obdukciji američkog ponašanja u Avganistanu, zaključili su da je američko prisustvo u Avganistanu pomoglo rastu stope korupcije tako što su milijarde dolara ubacili u opticaj bez konkretnog nadzora potrošnje tog novca.

"Naš izveštaj ukazuje na činjenicu da korupcija u Avganistanu nije nastala 2001. godine, ali se znatno više i znatno opasnije proširila od tada", rekao je šef Sigara-a Džon Sopko prilikom predstavljanja izveštaja.Nakon 2001. godine, interni uticaji poput sve lošije sigurnosne situacije i trgovine opijumom u kombinaciji sa nekotrolisanim dotokom američkog novca znatno su pogoršali situaciju. Sopko je posebno izdvojio spremnost američke vojske na saradnju sa korumpiranim avganistanskim zvaničnicima kao otežavajuću okolnost.

Sve to je rezultiralo pravom epidemijom korupcije koja je ušla u sudstvo, vojsku i policiju. Međutim, ni bankarstvo niti neki drugi kritično važni sektori države nisu ostali pošteđeni korupcije.

Sopko je rekao da je mito ozbiljno naudio američkim naporima obnove Avganistana. Osim toga Pentagon, američko ministarstvo spoljnih poslova i humanitarna agencija USAID nisu dovoljno ozbiljno shvatili antikorupcijska pravila što je na kraju rezultiralo ogromnim količinama bačenog novca.

Jedan od primera, kojeg je Sigar često spominjao tokom istrage, je najskuplja benzinska pumpa u Avganistanu, a verojatno i svetu. Umesto predviđenih 500.000 dolara, pumpa je koštala 43 miliona dolara. Dodatni problem je što se na toj pumpi može kupiti samo tečni naftni gas umesto benzina ili dizela. U Avganistanu praktično niko ne koristi automobile s pogonom na TNG, a jedan od problema je i trošak ugradnje plina u automobile. Procenjuje se da ugradnja plina košta oko 700 dolara, a prosečna godišnja plata u Avganistanu je oko 670 dolara.

Sigar je otkrio i sistemsku korupciju unutar samih avganistanskih vlasti koje su milijarde dolara bacile u vetar. Kriminal unutar afganistanskog sigurnosnog aparata, od ministara vojske i policije pa naniže, dao je svoj doprinos trošenju.

Američko gorivo je ukradeno, novac namenjen za borbu protiv talibana završio je u privatnim džepovima ljudi poput Ahmeda Valija Karzaija, polubrata bivšeg predsednika Hamida Karzaija. Ahmed je izgradio pravo malo kraljevstvo u centralnom Avganistanu, u provinciji Kandahar. Tamo upravlja privatnim snagama sigurnosti i nekretninama. Ispostavilo se da su čak i trgovci drogom dobijali američki novac zato što su imali dobre odnose s lokalnim političarima.

Sopko već godinama upozorava na sve te probleme i poziva agencija da se bolje drže postojećih propisa. Tražio je od američkih zakonodavaca da donesu zakone kojima bi stali na kraj tolikoj korupciji.Njegove molbe, barem zasad, nisu urodile plodom.

(Express.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja