SOROŠ VLADA ALBANIJOM: Kontroliše Ramu i jača narko-kartele
Foto: Profimedia

Senatori napali milijardera

SOROŠ VLADA ALBANIJOM: Kontroliše Ramu i jača narko-kartele

Planeta -

SARAJEVO - Grupa američkih senatora zatražila je od državnog sekretara SAD Reksa Tilersona da hitno istraži potrošnju američkog novca na Balkanu, a posebno u Albaniji i Makedoniji.

Fond za otvoreno društvo milijardera Džordža Soroša koristi novac da menja zakone u Albaniji i tamo sprovodi svoje levičarske ciljeve, što je ojačalo kriminalne grupe i prodavce narkotika, tvrde senatori Ted Kruz, Majk Li, Džejms Inhof, Dejvid Pardu, Tom Tilis i Bil Kasidi.

- Tražimo neodložnu istragu o tome kako je američki novac trošen da bi se podržale levo orijentisane političke grupe i nametala ta opcija suverenim državama. Jedna od takvih grupa koja je primala novac preko USAID je Otvoreno društvo, fondacija iza koje stoji Džordž Soroš - navodi se u pismu.

Senatori tvrde da ambasade SAD u Makedoniji i Albaniji „godinama aktivno intervenišu i utiču na politički život tih država“, kao i da to nije dovelo do stabilizacije situacije, već je samo pogoršalo.

- Pojedini albanski političari tvrde da su diplomate i Soroševe organizacije forsirale određene politike u toj zemlji. Fondacija otvorenog društva Albanija (FOSA) napisala je strategiju reforme albanskog pravosudnog sistema. Veruje se da su na ovaj način premijeru (Ediju Rami) i njegovoj levičarskoj vladi dali potpunu kontrolu nad sudovima. Destabilizacioni efekat ovakvih akcija u zemlji NATO je opasan i može dovesti do eskalacije pred parlamentarne izbore ove godine. Ovo posebno zabrinjava u svetlu međunarodnih izveštaja o sve većoj korupciji vlade i obnovi moći trgovaca narkoticima i organizovanih kriminalnih grupa u zemlji - pišu senatori.

Latinska Amerika i AfrikaSLIČNE ŽALBE I IZ DRUGIH ZEMALJASenatori su upozorili da su slične primedbe o uticaju Džordža Soroša preko diplomata SAD primili i od zvaničnika Latinske Amerike i Afrike.- Najštetnija posledica američkog mešanja na ovaj način, stavljajući se tako snažno na jednu stranu, dovodi do ogorčenja kod mnogih građana tih zemalja koje tradicionalno podržavaju snažne veze sa SAD - pišu oni.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

E.K.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track