SRPSKU SVETINJU U NJUJORKU PROGUTAO PLAMEN: Požar je podmetnut?
Foto: AP

Do temelja spaljena pravoslavna crkva u srcu Njujorka

SRPSKU SVETINJU U NJUJORKU PROGUTAO PLAMEN: Požar je podmetnut?

Planeta -

Vatrogasci tvrde da je požar u Crkvi Svetog Save na Menhetnu sumnjivog porekla

Bila sam s mužem na liturgiji. Ko je mogao i da pomisli da će se ovo desiti, ovaj užas! A zamislite samo šta bi se dogodilo da je požar izbio dok je crkva bila puna! To bi tek bilo strašno! Nemam reči. Gledala sam kako gori i nisam mogla da prestanem da plačem...Ovako za Kurir počinje priču srpska državljanka Suzana Rouv, koja godinama živi u Njujorku. Ona i još hiljade pravoslavnih vernika od prekjuče moraju da traže novu crkvu u kojoj će se moliti. Suzana i njen suprug bili su svedoci požara koji je u nedelju, na Uskrs, do temelja uništio Crkvu Svetog Save na Menhetnu. Žrtava, srećom, nije bilo. Jedino se domar crkve, koji je stigao ubrzo po izbijanju požara, nagutao dima, pa su intervenisali lekari.- Kada me je hvatala nostalgija za Beogradom i porodicom, uvek sam išla do crkve i nekako mi posle bude bolje. A ovo... Ovo kao da je đavolji plamen bio! - priča drhtavim glasom Suzana.Plamen je progutao svetinju svega nekoliko sati nakon što su brojni vernici napustili uskršnju liturgiju (oko 19 časova po lokalnom vremenu).Uzrok nepoznatStarešina crkve Ðokan Majstorović još ne može da veruje šta se dogodilo. Rasplakao se dok je bio na telefonskoj vezi s novinarom Kurira:- Ne znam, dete moje... ne znam... Kao da sam još u snu i kao da čekam da se taj san završi... Osećam se kao zombi...Ubrzo po suzbijanju požara, oglasio se i drugi čovek njujorških vatrogasaca Majkl Gala. On je rekao da je požar „sumnjivog porekla“.- Vatra je mnogo intenzivnija od požara izazvanih svećama. Nismo odmah bili u mogućnosti da odredimo uzrok, zbog čega se požar vodi kao sumnjiv - objasnio je Gala.

Vatrogasna služba je saopštila da je struktura zgrade inače nestabilna, te da se isključuje mogućnost terorističkog akta.- Kad sam video kako crkva gori, pao sam u san iz koga se još nisam probudio - priča sveštenik Majstorović. On već 18 godina služi u ovoj srpskoj svetinji.- Ovo je veoma važan istorijski spomenik grada Njujorka i države Amerike. Više ne znam ni šta da radim ni šta da mislim - utučeno objašnjava Majstorović.Plamen od pet metaraPlamen koji je zahvatio zgradu izbio je prvo sa zadnje strane, bio je visok nekoliko metara i kuljao je kroz sve prozore crkve.Vatrogasci su prvu dojavu o požaru primili oko 19 sati po lokalnom vremenu, a u gašenju vatre koja je ispunila čitavu crkvu kao u horor filmu učestvovalo je čak 168 njih! Tek posle tri sata gašenja požar je stavljen pod kontrolu.Verski analitičar Nikola Knežević kaže za Kurir da je na policiji da utvrdi okolnosti pod kojima su se gotovo istovremeno dogodila četiri požara u pravoslavnim svetilištima u svetu, a da je tragedija u srpskoj crkvi u Njujorku ogromna.- S obzirom na to da je crkva osigurana, trebalo bi u potpunosti da bude obnovljena. Biće potrebno dosta vremena. Verujem da će u tome pomoći i tamošnji vernici i da će za godinu-dve crkva uspeti da se dovede u stanje u kom je bila - kaže Knežević.

Ambasada SADDUBOKO ŽALIMOAmerička ambasada u Srbiji izrazila je žaljenje zbog požara.- Tužne vesti nam dolaze iz Njujorka na ovaj veliki i sveti praznik - objavljeno je na Fejsbuk stranici ambasade SAD u Beogradu.- Srećom, žrtava nema ali je, nažalost, zdanje staro 166 godina uništeno. Ambasada izražava duboko žaljenje povodom ove tužne vesti - dodaje se u postu ambasade.

Kupovina crkvePARE SKUPLJALI PUPIN, TESLA I NIKOLAJ VELIMIROVIĆCrkvu na Menhetnu SPC je otkupila pre 74 godine. Godinama kasnije dodavani su vizantijski elementi da bi zdanje poprimilo pravoslavne obrise. Brojni pravoslavni vernici u Americi skupili su 30.000 dolara, koliko je bilo potrebno, a između ostalih novac su donirali i znameniti Srbi, poput Mihajla Pupina i Nikole Tesle, čija se statua i nalazi ispred ulaza. Zdanje je među prvima posetio vladika Nikolaj Velimirović, a zatim kralj Petar II Karađorđević.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track