ŠTA JE SVE MOGLO DA POĐE PO ZLU: 5 razloga koji su mogli da budu uzrok nestanka egipatskog aviona!
Foto: AP

Sve opcije na stolu

ŠTA JE SVE MOGLO DA POĐE PO ZLU: 5 razloga koji su mogli da budu uzrok nestanka egipatskog aviona!

Planeta -

Egipatski premijer Šerif Ismail izjavio je danas da je u toku potraga za putničkim avionom kompanije Idžipter sa 66 putnika i članova posade koji je noćas nestao iznad Mediterana te da je još uvek rano isključiti mogućnost bilo kog uzroka, uključujući i terorizam.

Ipak, kao uzrok pada aviona nije dovoljno uzeti u obzir samo napad terorista. Donosimo vam 5 mogućih razloga zbog čega je nestao egipatski avion.

1. TERORISTIČKI NAPAD

Ovo je treći incident sa avionom koji leti ka odnosno iz Egipta u poslednjih godinu dana. U oktobru Erbas 9268 leteo je od Šarm el Šeika do Sankt Peterburga. Srušio se nedugo posle poletanja. Poginulo je 224 ljudi.

Rusija, SAD i Velika Britanija smatraju da je najverovatniji uzrok ove nesreće bila bomba podmetnuta u avionu. Islamska država je preuzela odgovornost za ovaj napad rekavši da su avion oborili bombom. Ipak, egipatske vlasti su to demantovale.

Jedan bivši francuski istražitelj tvrdi da je današnji nestanak egipatskog aviona skro sigurno posledica teroistiučkog napada.

2. MEHANIČKI KVAR

Pojedini mediji navode da je ovaj avion već imao istoriju kada su u pitanju kvarovi na motoru.

Naime, u juju 2013. isti ovaj avion je morao da se vrati sa visine od 24.000 fita, na putu od Kaira do Istanbula, zbog "povišene temperature u jednom od motora".

3. OTMICA

U martu avion Egipt Era na leto od Aleksandrie do Kaira otet je i prisiljen da promeni poravac ka Kipru. POsle se ispostavilo da je otmičar želeo da se vidi sa bivšom ženom.

Istražitelji će razmotriti sigurno i otmicu kao moguću opciju današnjeg nestanka egipatskog aviona. Ipak treba istaći da su od 11. septembra 2001. umanjene šanse da neki avion bude otet zbog unapređenja bezbednosti u avionima. Ovo podrazumeva promene u dizajnu kokpita, a na nekim letovima naoružani stražari putuju skriveni među putnicima.

4. GREŠKA PILOTA

Greške pilota tokom leta koje se završe fatalo su veoma retke. Najpoznatiji slučaj dogodio se 2009.Istražitelji su utvrdili da se tada avion Er Franca na letu 447 srušio u Atlanski okean zbog greške u upravljanju. Tada je poginilo 216 putnika i 12 članova posade.

5. NAMERNO OBOREN

U martu 2015. pilod Andreas Lubic zaključao se u kokpitu aviona Džerman Vingsa na letu 9525 koji je leteo od Barselona ka Dizeldorfu, a potom namerno zakucao avion u planinu.

Svih 144 putnika i 6 članova posade je poginulo.

Istragom je utvrđeno da je Lubic imao psihičkih problema i da je bio na lečenju.

U svetlu današnjeg događaja za sada nije poznato ništa o identitetu pilota koji je upravljao egipatkim avionom koji je nestao na Mediteranu.

(Mirror)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track