ŠTAJNMAJEROVA BOMBA: Izraelska naselja ugrožavaju mogućnost mirovnog procesa!
Foto: Fonet/AP 21 Okt 2015

Nemačka kritikuje jevrejsku državu

ŠTAJNMAJEROVA BOMBA: Izraelska naselja ugrožavaju mogućnost mirovnog procesa!

Planeta -

Nemački ministar spoljnih poslova Frank-Valter Štajnmajer kritikovao je Izrael u nizu poruka na Tviteru otkako je pre nedelju dana usvojena rezolucija Saveta bezbednosti UN protiv jevrejskih naselja, prenose danas izraelski mediji.

U saopštenju za dnevnik Bild posle izglasavanja te rezolucije, nemačko Ministarstvo spoljnih poslova je tvrdilo da je "demokratski Izrael moguć samo kroz rešenje o dve države", odnosno stvaranjem nezavisne palestinske države koja će živeti u miru pored jevrejske.

Saopštenje je navelo glavnog urednika onlajn izdanja Bilda, novinara veterana Julijana Rajhelta da izrazi zaprepašćenje zbog tako oštrih reči.

U odgovoru na njegove kritike portparol nemačke kancelarke Angele Merkel Štefan Zajbert napisao je na Tviteru da je "Izrael jevrejska demokratska država".

Štajnmajer, socijaldemokrata koji se bori da postane novi predsednik Nemačke, kasnije je poručio na Tviteru da "izraelska naselja na okupiranim teritorijama ugrožavaju mogućnost mirovnog procesa", preneo je Džeruzalem post.

Niz poruka protiv Izraela je na Tviter nalogu Ministarstva u Berlinu, a Štajnmajer je podržao i govor državnog sekretara SAD Džona Kerija u sredu, napisavši da je to "upozorenje i podsećanje da rešenje o dve države ne sme postati prazna fraza".

Nemački ministar je dodao da Keri, otkako je postao državni sekretar SAD "neumorno radi na mirnom rešenju (izraelsko-palestinskog) sukoba".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track