STIGAO PUTIN: Ruski manastir na Svetoj Gori pretvoren u utvrđenje, Atina pod opsadom
Foto: Reuters

Obezbeđenje na najvišem nivou

STIGAO PUTIN: Ruski manastir na Svetoj Gori pretvoren u utvrđenje, Atina pod opsadom

Planeta -

Ruski predsednik Vladimir Putin stigao je danas u Atinu gde će imati razgovore sa grčkim državnim vrhom, a sutra će posetiti Svetu Goru gde će sa ruskim patrijarhom Kirilom obeležiti 1.000 godina prisustva ruskih monaha na Atosu.

Poseta ruskog predsednika Vladimira Putina Svetoj Gori jedna je od glavnih tema ruskih, grčkih i svetskih medija. U žiži interesovanja su posebno bezbednosne mere koje se preuzimaju uoči Putinove posete Grčkoj.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Poseta je planirana danas i sutra, povodom hiljadugodišnjice ruskog monaštva na Svetoj Gori Atonskoj, a njoj će, pored Putina, prisustvovati i ruski patrijarh Kiril.

Patrijarh Kiril, Foto: AP
Patrijarh Kiril, Foto: AP

Putin će se tokom svog dvodnevnog boravka u Grčkoj sastati i sa grčkim predsednikom Prokopisom Pavlopulosom i premijerom Aleksisom Ciprasom i obaviti niz bilateralnih sastanaka.

Foto: AP
Foto: AP

Grčki mediji pišu da se uoči Putinove posete ruski manastir Svetog Pantalejmona na Svetoj Gori „pretvorio u utvrđenje“. Oko 70 ljudi ličnog obezbeđenja ruskog predsednika stiglo je u manastir dve nedelje pre posete. Saradnici službe bezbednosti postavili su uređaje — „sekače“, koji su u stanju da prekinu vezu i signale na velikoj udaljenosti.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Manastir je već danima zatvoren i prima samo odabrane goste. Prema istim izvorima, članovi ruskog bajkerskog kluba „Noćni vukovi“ su već stigli na Atos (bez motora) i tu će ostati do Putinovog dolaska. Mediji podsećaju da ruskog predsednika povezuju prijateljske veze sa liderom „Noćnih vukova“ Aleksandrom Zaldostanovim, poznatim i kao Hirurg.

Putin će sleteti na aerodrom u Solunu, gde se već nalaze ruski bezbednjaci, koji su preduzeli sve neophodne bezbednosne mere. Očekuje se i dolazak specijalnog aviona koji će dostaviti različite vrste opreme, uključujući i elektronske, koja će se koristiti kako bi se osigurala bezbednost ruskog lidera.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Putin će tokom posete Grčkoj promeniti čak tri limuzine, leteće i helikopterom, a od Uranopolisa do Svete Gore „prebaciće“ se desetometarskom supersavremenom jahtom, tvrde grčki mediji.

Drakonske bezbednosne mere će biti preduzete na Atosu i oko njega — svim drugim plovilima će biti zabranjen prilaz.

Foto: AP
Foto: AP

Grčki list „Elefteros tipos“ piše da će se Putin voziti u blindiranim automobilima, a da će lidera okruživati „elektronsko polje bezbednosti“ koje, kako se navodi, obuhvata elektronsku opremu, a takođe i oružje koje može da pogodi svaki dron ili helikopter koji predstavljaju pretnju.

Kako tvrde grčki mediji, ruskog lidera će u Atini pratiti najmanje 100 ruskih privrednika iz različitih oblasti, kao što su energetika, turizam, industrija i nekretnine.

Očekuje se da će lideri dveju zemalja razgovarati o bilateralnim trgovinsko-ekonomskim odnosima i saradnji u oblasti investicija, uključujući i realizaciju zajedničkih projekata u sferi energetike i transporta. To će biti prva Putinova poseta nekoj od zemalja Evropske unije u poslednjih pola godine.

Poslednji put ruski predsednik je posetio zemlju-članicu EU u novembru prošle godine, kada je učestvovao na konferenciji Ujedinjenih nacija o klimi u Parizu.

(Sputnjik)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track