STRAVA I UŽAS MASAKR U RUSIJI! Teroristi hteli da ubiju Putina!
Foto: Printscreen Twitter Янтарный Остров

Bombaški napad u podzemnoj železnici u Sankt Peterburgu

STRAVA I UŽAS MASAKR U RUSIJI! Teroristi hteli da ubiju Putina!

Planeta -

U eksploziji u ruskom metrou poginulo deset osoba, 47 povređeno, a među stradalima ima i dece. Stručnjaci veruju da je meta bio ruski predsednik, koji se nalazio u gradu, i to, navodno, nedaleko od stanice

SANKT PETERBURG - Najmanje deset osoba je poginulo, među kojima ima i dece, a 47 je ranjeno u strahovitoj eksploziji bombe napunjene ekserima u vagonu podzemne železnice u Sankt Peterburgu.U trenutku napada u drugom po veličini gradu u Rusiji nalazio se i predsednik Vladimir Putin, pa stručnjaci tvrde da je on bio prava meta terorista.Nije slučajnoEksplozija se dogodila između stanica trg Seni i Tehnološki institut, a ruski mediji su objavili da je Putin trebalo da prođe pored tih stanica baš u vreme eksplozije. Njegov portparol Dmitrij Peskov rekao je da to nije tačno, ali stručnjaci smatraju da Kremlj ne želi da potvrdi tu informaciju kako teroristi ne bi shvatili koliko su bili blizu ostvarenja svog cilja.- Mesto napada nije odabrano slučajno. U gradu je predsednik, održava se forum, mnogo je novinara. Sudeći po svemu, nisu preduzete sve mere bezbednosti - rekao je senator Viktor Ozerov, šef komiteta Saveta za odbranu i bezbednost.Od siline eksplozije razneta su vrata putničkog vagona. Ubrzo su se na društvenim mrežama pojavile fotografije i snimci žrtava oblivenih krvlju i građana kako pokušavaju da im ukažu pomoć.- Ljudi su krvarili, kosa im je gorela. Rečeno nam je da krenemo prema izlazu. Moja devojka je bila u drugom vagonu, rekla mi je da se i on zatresao od eksplozije. Kad je izašla, videla je osakaćene ljude - izjavio je jedan svedok za ruski portal Lajf njuz.Portparol glavnog tužilaštva Aleksandar Kurenoj rekao je da je eksplozija teroristički akt. Istražni komitet saopštio je da je bomba eksplodirala između stanica, a da je odluka mašinovođe da ne zaustavi voz dok ne dođe do sledeće stanice spasla mnogo života, jer je zahvaljujući tome ubrzana evakuacija.Pomoć porodicamaPutin je izjavio neposredno posle eksplozije, a uoči sastanka s beloruskim predsednikom Aleksandrom Lukašenkom, da se razmatraju svi uzroci eksplozije, uključujući i terorizam. Putin je dodao da je razgovarao sa šefovima bezbednosnih službi i da je pokrenuta opširna istraga.

- Istraga će pokazati šta se dogodilo. Jasno je da ćemo istragu sprovesti u svim pravcima, od kriminalnih aktivnosti do terorizma. Sve opcije su u igri - poručio je Putin.Pojačana je bezbednost na aerodromu u Sankt Peterburgu, kao i na linijama metroa.Islamisti slave krvoprolićeIako nijedna teroristička organizacija do zaključenja ovog izdanja Kurira nije preuzela odgovornost za napad u Sankt Peterburgu, pristalice Islamske države su na društvenim mrežama slavile krvoproliće u drugom po veličini gradu u Rusiji. Džihadisti su delili fotografije žrtava uz razne poruke. Islamska država je ranije pozvala svoje pristalice da izvrše napade u Rusiji uz poruku „Spalićemo Rusiju“.

Žalost premijer poslao telegram saučešćaVUČIĆ: SRBIJA ĆE POMOĆIPredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić uputio je juče telegram saučešća predsedniku i premijeru Rusije Vladimiru Putinu i Dmitriju Medvedevu u kom izražava duboku potresenost zbog vesti o stravičnoj eksploziji u metrou u Sankt Peterburgu.

- Duboko nas je potresla vest o stravičnoj eksploziji na stanici metroa u Sankt Peterburgu, koja je očito bezumni akt terorizma. Ovakvi događaji nas podsećaju da zajednička i odlučna borba protiv te pošasti, koja nema mere i ne zna za granice, mora svima nama da bude prioritet da bismo zaštitili naše građane i omogućili im život bez straha. Srbija je spremna da, u okviru svojih mogućnosti, da svoj doprinos - poručio je Vučić.Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović i ministar odbrane Zoran Đorđević juče su ispred Ambasade Rusije u Beogradu, sa ambasadorom Aleksandrom Čepurinom, zapalili sveće kako bi odali poštu tragično stradalima u eksploziji u metrou u Sankt Peterburgu.

Deaktivirana druga bombaSPREČEN NOVI NAPADRuske bezbednosne agencije potvrdile su da je na stanici metroa Ploščad Vostanija pronađena i bezbedno deaktivirana još jedna eksplozivna naprava. Zasad se ne zna da li je takođe u pitanju improvizovana bomba napunjena ekserima.

ReagovanjaFederika MogeriniPratimo vesti iz Sankt Peterburga, zajedno sa svim ministrima spoljnih poslova EU. Naše misli su sa celim narodom Rusije - poručila je Federika Mogerini, visoka predstavnica EU.

Boris DžonsonUžasnut sam vešću o eksploziji u Sankt Peterburgu. Moje saučešće porodicama žrtava - poručio je Boris Džonson, šef britanske diplomatije.Edvard SnoudenTerorizam ne može biti poražen vojnim putem. Terorizam je kao podmetanje požara, kao krađa - postoji svuda.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track