STRUČNJACI TVRDE: Potrebno 5 godina da se obnovi Palmira
Foto: Reuters, 24.03.2016.

Drevni grad

STRUČNJACI TVRDE: Potrebno 5 godina da se obnovi Palmira

Planeta -
Mamun Abdelkarim, šef sirijskog odseka za antikvitete, izjavio je danas da će biti potrebno pet godina za obnovu uništenih i oštećenih spomenika u ovom drevnom gradu koji je deset meseci bio u rukama džihadista iz Islamske države.

"Dobili smo saglasnost Uneska. Treba nam pet godina za restauraciju uništenih i oštećenih spomenika", rekao je Abdelkarim.

Stručnjaci iz ruskog muzeja Ermitaž saopštili su ranije danas da će aktivno učestvovati u obnovi grada.

Abdelkarim je juče rekao da će Palmira posle obnove izgledati kao pre, dodajući da su mnogi spomenici ostali netaknuti kao što su Agora, kupališta, rimski amfiteatar i murali grada, koji su malo oštećeni.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

"Očekivali smo najgore, ali je grad u celini u dobrom stanju", rekao je Abdelkarim. Prema njegovim rečima, "najlepša" vest se odnosi na Lava boginje Al Lat, odnosno čuvenu statuu tešku 15 tona koja je krasila ulaz u muzej Palmire, i koju su uništili džihadisti kada su u maju 2015. godine zauzeli grad.

"Delovi statue mogu da se prikupe. Nismo izgubili njene važne delove", rekao je Abdelkarim.

Foto: reuters
Foto: reuters

Sirijska vojska je posle žestokih borbi i uz pomoć saveznika i ruske avijacije preuzela kontrolu nad Palmirom posle skoro godinu dana otkako su taj istorijski grad, koji se nalazi na Uneskovoj listi svetske kulturne baštine, okupirale snage ekstremističke Islamske države.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track