STRUČNJACI O PADU AVIONA: Bomba je postavljena dok je bio u Africi?
Foto: AP

Teorije

STRUČNJACI O PADU AVIONA: Bomba je postavljena dok je bio u Africi?

Planeta -

Iako još nema službene potvrde o uzrocima rušenja egipatskog aviona na liniji Pariz-Kairo iznad Mediterana, mnogi su uvereni da je reč o terorističkom napadu

Stručnjaci smatraju da avion nije mogao tako naglo da se sruši zbog tehničkog problema, a da pilot to ne uspe da javi.

Dok istraga na pariskom aerodromu "Šarl de Gol" intenzivno traje, policija ispituje sve okolnosti pa i mogućnost da je možda neko od zaposlenih uneo bombu u avion. Egipatske vlasti istražuju mogućnost podmetanja bombe u avion prije nego što je uopšte sleteo u Pariz.

Arapske dnevne novine "Rai Alioum" pišu da je taj avion dan pre sleteo u Asmaru, glavni grad Eritreje, gde je bio 24 sata na aerodromu, a pre toga bio je i u gradu Tunisu, pa stručnjaci ne isključuju mogućnost da su teroristi preko svojih saradnika u nekom od tih gradova uspeli da postave bombu u avion i podesili vreme eksplozije upravo na letu između Pariza i Kaira. Time bi se teroristi osvetili Egiptu koji se bori protiv radikalnih islamista na Sinaju, ali i Francuskoj koja je jedna od zemalja predvodnica u napadu na terorističku organizaciju Islamsku državu.

Takođe, stručnjaci za bezbednost smatraju da su teroristi rušenjem aviona koji je poleteo upravo iz Pariza hteli još jednom da pokažu da im je Francuska laka meta i da unesu strah i nemir samo dvadesetak dana pre početka Evropskog fudbalskog prvenstva u Francuskoj.

Naime, teroristička organizacija Islamska država u nekoliko je navrata zapretila Francuskoj da će taj sportski spektakl pretvoriti u plač i suze.

S druge strane, pokaže li na kraju istraga da nije reč o bombi, stručnjaci tvrde da se zasigurno ne može raditi o tehničkom kvaru s obzirom na to da avion nije poslao poziv za pomoć. Osim toga, avion je bio na visini većoj od 11.000 metara, a onda je iznenada napravio dva okreta i pao za 6700 metara.

Stručnjaci kažu da se to jedino može objasniti nekim iznenadnim događajem u pilotskoj kabini ili avionu pa stoga ne isključuju mogućnost da su pilot ili kopilot namerno srušili avion kao što je to učinio i kopilot aviona "Džermanvingaa" Andreas Lubic srušivši ga u francuskim Alpima, pri čemu je poginulo 150 ljudi.

Da sve ukazuje na terorizam potvrdio je i šef Zajednice grčkih kontrolora leta Serafim Petrou rekavši kako iz iskustva može reći da iznenadni nestanak aviona najverovatnije znači da je eksplodirao u vazduhu..

Egipatska vojska objavila je prve fotografija pronađenih delova olupine aviona sa leta MS804 iz Pariza za Kairo koji se u četvrtak srušio u more.

(Večernji.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track