SUKOB ZBOG SRBIJE: Putin i Tramp zaratiće na Balkanu!
Foto: Reuters, AP

Naša zemlja među prvim metama u sukobu sila

SUKOB ZBOG SRBIJE: Putin i Tramp zaratiće na Balkanu!

Planeta -

Dok su oči sveta uprte u Siriju, američki mediji tvrde da će do obračuna SAD i Rusije doći ne na Bliskom istoku, već u Srbiji, Hrvatskoj, Bosni ili Makedoniji

Ruska vojska zapretila je da će u slučaju novih napada na Siriju američkoj vojsci odgovoriti silom, dok najcenjeniji američki mediji tvrde da je rat dve supersile neminovan, ali da će do njega doći na Balkanu.Američko bombardovanje sirijske vazdušne baze Šajrat, opravdano navodnim hemijskim napadom sirijske vojske na pobunjenike u Idlibu, odnose Moskve i Vašingtona dovelo je do tačke pucanja i uništilo svaku nadu da će američki predsednik Donald Tramp i ruski Vladimir Putin naći zajednički jezik.

Koliko je situacija opasna, najbolje pokazuje saopštenje Zajedničkog komandnog centra Rusije, Irana i Sirije.

Pravo igralište- Ono što su SAD uradile u Siriji prelazi sve crvene linije. Od sada ćemo odgovoriti silom na bilo kojeg napadača ili na bilo kakve dalje napade. SAD znaju našu sposobnost za brzu i snažnu reakciju - saopštio je Komandni centar, dok je Putin poručio da su akcije SAD nedopustive.Sve to dovelo je dve zemlje na ivicu rata koji bi mogao da uništi ceo svet. Međutim, dok su oči planete uprte ka Siriji, gde sukob deluje najverovatnije, američki mediji tvrde da je ipak veća verovatnoća da će do sukoba supersila doći na Balkanu.

- Najveća spoljna pretnja stabilnoj Evropi je Putin. A Balkan je pravo igralište za loše glumce i postaće Putinov prioritet, zbog čega bi ga trebalo pratiti pre nego što se otrgne kontroli - piše Džejms Džej Karafano, američki analitičar, za ugledni američki magazin Nešenel interest.

Provokacija sukobaOn tvrdi da Putin nema mnogo žarišta na kojima može da isprovocira Zapad.- Balkan ima nekoliko žarišta koja bi Putin mogao da iskoristi za provociranje sukoba. Tu su tenzije na liniji Srbija-Hrvatska-Kosovo, nemiri u Makedoniji, sukobi u Bosni i Hercegovini, ali i u Crnom moru. Za SAD bi sprečavanje ruskih pokušaja destabilizacije Balkana trebalo da budu prioritet - piše on.Mornarički admiral Majkl Hauard, šef Komande NATO mornarice za Evropu i Afriku, tvrdi da je trenutno rusko delovanje u Mediteranu veće nego u vreme Hladnog rata i SSSR .

Bivši šef MI6 upozorava javnostMOGUĆ NUKLEARNI SUKOB SA KIMOMAmerički predsednik Donald Tramp uvešće svet u katastrofalan nuklearni rat sa Severnom Korejom, tvrdi ser Džon Savers, bivši direktor britanske obaveštajne agencije MI6.- Tramp me ne ispunjava poverenjem i mislim da bi njegov temperament mogao da dovede do sukoba na Dalekom istoku, koji bi bio opasniji od bilo čega u Siriji. Pretnje Kim Džong Unu, lideru Severne Koreje, veoma su ozbiljne - poručio je on.

OPTUŽBE „Prva ćerka“ glavni krivac za napad u Siriji IVANKA TRAMP UMALO IZAZVALA TREĆI SVETSKI RATVAŠINGTON - Glavni krivac za američko bombardovanje vazduhoplovne baze „Šarijat“ u Siriji, što je umalo dovelo do izbijanja trećeg svetskog rata, niko drugi je do Ivanka Tramp, ćerka mezimica šefa Bele kuće.Američki mediji spekulišu da je upravo „prva ćerka“ zaslužna za to što je njen otac Donald naredio bombardovanje suverene zemlje sa 59 krstarećih raketa tipa „tomahavk“. Napad je usledio nepuna 24 sata posle njenog oštrog obraćanja na društvenim mrežama, a nakon hemijskog napada u kom je ubijeno preko 70 osoba.- Srce mi je slomljeno i pobesnela sam zbog fotografija koje dolaze iz Sirije posle zločestog hemijskog napada - navela je Ivanka na Tviteru.Posle nekoliko sati oglasio se i Tramp:- Ovi gnusni potezi Asadovog režima ne smeju biti tolerisani - naveo je Tramp, koji je do tada za zločine u Siriji uglavnom okrivljivao neuspešnu politiku svog prethodnika Baraka Obame.Nedugo posle bombardovanja, Ivanka, zvanično neplaćeni asistent svog oca, objavila je da je „ponosna na svog oca, koji je pokazao hrabrost“.

Elita pobedilaDONALD POSTAO HILARINešenel interest piše i da je „tri meseca od početka mandata Donald Tramp dokazao da je tačna njegova kritika američke političke klase: neme razlike ko god da pobedi na izborima“.„Tramp se pretvorio u Hilari Klinton ili nekog od neokonzervativaca protiv kojih se borio“, piše ugledni list.

Boris DžonsonASAD JE OTROVANMinistri spoljnih poslova sastali su se danas na samitu grupe G7 u italijanskom gradu Luki kako bi poslali „jasnu i koordinisanu poruku“ Rusiji. Britanski šef diplomatije Boris Džonson rekao je da je predsednik Sirije Bašar el Asad „otrovan“, dodajući da je vreme da se Vladimir Putin suoči sa istinom o tiraninu kojeg podržava.

ŽARIŠTAAmerički Nešenel interest smatra da na Balkanu postoji nekoliko žarišta gde bi mogle da se sukobe SAD i Rusija:Srbija-Hrvatska-Kosovo„Možda je preterana priča o trci u naoružanju Zagreba i Beograda, ali nema sumnje da su tenzije na ivici pucanja. Kosovo preti osnivanjem svoje vojske, a tu je i 5.000 vojnika NATO.“Nemiri u Makedoniji„Rusko mešanje, korupcija, prepiranje s Albanijom i zbrkan američki odgovor pretvorili su ovu zemlju u pravi otrovni koktel.“Bosna i Hercegovina„Separatistički pokret u Republici Srpskoj preti da podgreje podele koje tinjaju od 1995. Putin je izgleda srećan kada doliva benzin na pepeo koji tinja.“

E.K.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV) DA LI SE RUSIJA I SAD SPREMAJU ZA 3. SVETSKI RAT? Tramp i Putin jačaju nuklearno oružje!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track