SULTAN SE OKREĆE MOSKVI: Erdogan posle puča juri Putina
Foto: Reuters

Saradnja

SULTAN SE OKREĆE MOSKVI: Erdogan posle puča juri Putina

Planeta -

Američki zvaničnik tvrdi da iza državnog udara stoji CIA, pa turski predsednik Redžep Tajip Erdogan radi na tome da poboljša saradnju s Rusijom

MOSKVA - Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan nakon vojnog puča, za koji su njegovi saradnici okrivili Vašington, rešio je da se okrene Moskvi, pa će posetiti Rusiju i sastati se s liderom te zemlje Vladimirom Putinom.- Putin i Erdogan dogovorili su se da se sastanu početkom avgusta u Ruskoj Federaciji, ali tačan grad i datum se još razmatraju - izjavio je juče Dmitrij Peskov, portparol Kremlja.Džihadisti na ulicamaMnogi analitičari tvrde da to označava okretanje Turske Rusiji, kojoj su pre sedam meseci oborili vojni avion „su-27“.- Nesumnjivo je da su direktor CIA Džon Brenan i drugi znali šta se događa u Turskoj i jasno je da smo mi imali nešto s tim. SAD odavno koriste pučeve za smirivanje problematičnih vlada - rekao je juče Lorens Vilkerson, penzionisani pukovnik SAD i bivši šef kancelarije državnog sekretara Kolina Pauela, za ruski Sputnjik.Direktor Istraživačkog programa za Tursku u Vašingtonu Soner Čagaptaj upozorio je na „mogućnost da propali udar u Turskoj preraste u građanske nerede“.- Nakon optužbi da imam Fetulah Gulen stoji iza ovog puča, postoji velika šansa da tursko-američka vojna saradnja dođe u opasnost. Ono što se događa sada jeste zabrinjavajuće jer snage koje je Erdogan izveo na ulice nisu snage liberalizma i demokratije - to su islamisti, čak i džihadisti. Sve što se dešava, dodaje, može se pretvoriti u islamističku kontrarevoluciju - tvrdi on.Portal Advans piše da nije važno da li iza puča stoji Gulen, vojni vrh ili sama turska vlast, već to što se ova zemlja pretvara u Erdoganovo carstvo.- Erdogan je uveren da je Zapad protiv njega i da žele da ga se reše kao Sadama Huseina. Zato će sada zaokrenuti Tursku i popraviti odnose s Rusijom, a možda u tom paničnom begu od sudbine čak i okonča agresiju protiv Sirije - piše u analizi Advansa.Surova kaznaUprava za verske poslove Turske saopštila je da neće pružati usluge verskog pogrebnog obreda i sahrane za pučiste.- Usluge dženaze i ukopa neće biti pružane ubijenim pučistima i izdajnicima, koji su nemilosrdno i svirepo digli oružje na goloruki narod i bombardovali parlament i - piše u saopštenju.

Vikiliks udario na tursku vladajuću partijuOBJAVLJENO 300.000 MEJLOVASajt Vikiliks objavio je 294.546 mejlova, zajedno s više hiljada fajlova sa 762 adrese, koje pripadaju domenu Partije pravde i razvoja (AKP). Mejlovi koji su objavljeni datiraju od 2010. godine, a poslednji je poslat 6. jula 2016. Vikiliks je na svom sajtu saopštio da su mejlovi uglavnom korišćeni za odnose za svetom, „nasuprot najosetljivijim unutrašnjim pitanjima“.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track