SVA ZVERSTVA DŽIHADISTA IZ MOSULA: Mučili žene kleštima a decu od 10 godina obučavali za samoubistva
Foto: Profimedia

Brutalne kazne

SVA ZVERSTVA DŽIHADISTA IZ MOSULA: Mučili žene kleštima a decu od 10 godina obučavali za samoubistva

Planeta -

Kad god bi članovi policije za poroke Islamske države u Mosulu našli ženu bez rukavica, izvadili bi klešta. Ono što bi usledilo je samo jedna od velikog broja kazni koje su upražnjavali u ovom gradu.

"ID bi onda priklještile kožu žene veoma jako", ispričala je Firdos, 15-godišnja devojka koja je pobegla iz grada.Firdos je uspela da pobegne od takvog tretmana, ali je ispričala Rojtersu da Islamska država ima više načina izvršenja jednog od mnogih pravila svog moralnog kodeksa - da žene ne smeju da pokazuju svoje gole ruke u javnosti.

"Druga kazna je bila da bi žena bila bičevana zato što nema rukavice", ispričala je ona

Ona je, kao i drugi koji su pobjegli islamske države stisak, odbio da joj prezime iz straha od odmazde protiv rođaka i dalje u Mosulu, oko 27 km (17 milja).

Foto AP
Foto AP

Stanovnici koji su nedavno pobegli kažu da je život brzo postao nepodnošljiv u gradu od oko dva miliona ljudi.Muškarci su morali da nose duge brade a žene da budu prekrivene od glave do pete. Ponekad su njihovi muževi bili bičevani zbog njihovih prekršaja.

Nikom nije dozvoljeno da napusti Mosul bez posebne dozvole a bivši stanovnici kažu da su strahovali da će biti upucani ako bi bili uhvaćeni pri pokušaju bekstva.

Nijedna od intervjuisanih osoba nije rekla da je videla javna pogubljenja, li su svi znali da se to događalo jer su džihadisti širili priče.

U rat slali i decu od 10 godina

Svakog petka, militanti su prisiljavali ljude da idu u džamije u Mosulu da čuju njihove propovedi. Pre dve godine, lider Islamske države Ebu Bakir Al Bagdadi sebe je proglasio liderom svih muslimana iz propovedaonice u gradu, a propovednici podsećaju građane da su njegove reči svete.

Islamska država takođe koristi džamije da podstakne ljude da podstiče ljude na "sveti rat" protiv šiita, arapskih liderima, Izraela i Sjedinjenih Američkih Država.

Foto: Twiter/Jenan Moussa
Foto: Twiter/Jenan Moussa

Svako ko se složi da krene u rat bude poslat na obuku u susednu Siriju, deo samoproglašenog kalifata."Razgovarao sam sa nekoliko ljudi koji su u Siriji. Učili su ih kako se vezuju samoubilački pojasevi i odsecaju glave ljudi", ispričao je Abdul Kadir, jedan od begunaca koji su pronašli sklonište u šatorima u kampu u Al-Kazer.

"Bili su tamo oko tri meseca. Neki su bili mladi. Desetogodišnjaci. Neki su imali 15. Neki od njih su odbacili sve ovo, ali su morali da se pretvaraju da podržavaju ID ili se suoče sa posledicama", ispričao je on.

Bičevali ga zbog prodaje cigareta

Jedne noći, Islamska Država upala je u njegov dom, stavila mu povez preko očiju i bacila u zatvor koji su vodile Sadamove snaga bezbednosti. Nakon četiri dana, pojavio se u sudnici pretrpanoj pritvorenicima. Njegov zločin bio je da je pokušao da sastavi kraj sa krajem prodajom cigareta.

Foto Profimedia
Foto Profimedia

Sudija Islamske države nije pokazao samilost.

"Pitao me je zašto sam prodavao cigarete. On je rekao da su protiv islama. Rekao sam mu da sam očajan i da pokušavam da zaradim za život jer nije bilo posla", rekao je Abdul Kadir.

"Rekao je da me odvedu i izbičuju ga 55 puta. Nisam mogao da ustanem iz kreveta za tri dana", ispričao je on.

(Reuters)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track