SVET NA NOGAMA Jak zemljotres u Severnoj Koreji, Pjongjang tvrdi: Testirali smo hidrogensku bombu!
Foto: AP Januar 2016

Panika na korejskom poluostrvu

SVET NA NOGAMA Jak zemljotres u Severnoj Koreji, Pjongjang tvrdi: Testirali smo hidrogensku bombu!

Planeta -
PJONGJANG - Severnokorejski državni mediji objavili su da je ta država uspešno testirala manju hidrogensku bombu, što je izazvalo veštački zemljotres u blizini poligona.

Južna Koreja je saopštila da je detektovala seizmičku aktivnost kod poznate baze za testiranje na istoku Severne Koreje, ali nema potvrde da je detonacija zaista razlog.

Vlada u Seulu sazvala je hitnu sednicu, a državni mediji u Severnoj Koreji najavili su da će uskoro obaviti 'specijalno obaveštenje', što upućuje da je zaista došlo do određenih vojnih aktivnosti.

"Prva hidrogenska bomba Republike uspešno je testirana u 10 h, na osnovu strateške opredeljenosti Radničke partije", navedeno je u saopštenju na državnoj televiziji u Pjongjangu.

Kako je dodato, test bombe koji će "obeležiti 5.000 godina dugu istoriju naroda" je "protekao u savršenom redu" i predstavlja novi korak u "samoodbrani od brojnog i opasnog nuklearnog arsenala SAD".

Hidrogenska bomba, inače, proizvodi mnogo jaču eksploziju od nuklearne i njena termonuklearna energija oslobađa se fuzijom.

"Test je sproveden uz pomoć domaće mudrosti, domaće tehnologije i domaćih napora. DPRK je kroz test manje H-bombe dokazala da su tehnološke specifikacije nove H-bombe koju smo razvili tačne i naučno potvrđene. Ovo predstavlja dolazak na viši nivo razvoja DPRK kao nuklearne sile... Narod Koreje je pokazao duh dostojanstvene nacije opremljene najmoćnijim nuklearnim naoružanjem", navodi se u saopštenju Pjongjanga.

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija će danas na hitnom sastanku raspravljati o tvrdnjama Severne Koreje, dok je iz Bele kuće saopšteno da iako SAD ne mogu da potvrde navode Pjongjanga, ne mogu ni da prihvate Severnu Koreju kao nuklearnu državu.

Potez Severne Koreje najoštrije su osudili i Južna Koreja, Japan, Velika Britanija i Australija. "U pitanju je provokacija i opasan čin. Ovo potvrđuje status odmetnute države koji uživa Severna Koreja, kao i to da je u pitanju kontinuirana pretnja po međunarodni mir i sigurnost", rekla je šefica diplomatije Australije Džuli Bišop.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja