SVI POGINULI: Boing u Rusiji prilikom sletanja promašio pistu
Foto: AP

Kvar ili greška pilota

SVI POGINULI: Boing u Rusiji prilikom sletanja promašio pistu

Planeta -
Putnički avion kompanije "Flaj Dubai" sa 62 putnika i članova posade srušio se u ruskom Rostovu na Donu, a svi koji su bili u letelici su stradali.

Nadležni su saopštili da je do pada aviona moglo da dođe iz dva razloga, usled greške pilota u lošim vremenskim prilikama ili zbog tehničkog kvara.

"Boing 738" na letu FZ981 iz Dubaija pao je oko 3.50 po lokalnom vremenu u blizini piste prilikom drugog pokušaja sletanja u uslovima slabe vidljivosti, prenosi RT.

"Prema prvim podacima, avion je pao prilikom drugog pokušaja sletanja nekih 50 do 100 metara levo od piste", rekli su izvori iz kontrole letenja.

Kako prenosi RT, zvaničnici hitnih službi su rekli da su poginuli svi koji su bili na letu - 55 putnika i sedmoro članova posade.

Očevici kažu da je avion promašio pistu i da je eksplodirao kada je udario u zemlju. Požar je brzo ugašen, a saopšteno je da će aerodrom biti zatvoren do jutra, kako bi se izvršio uviđaj. Na licu mesta je oko 100 pripadnika vatrogasnih i hitnih medicinskih službi, policije i forenzičara.

"Flaj Dubai" je lou-kost kompanija sa sedištem u Dubaiju koja leti na više od 90 destinacija. Kompanija je saopštila da je istraga o nesreći u toku.

Na Jutjubu se pojavio i navodni snimak pada, ali autentičnost nije potvrđena. U pitanju je snimak sa jedne sigurnosne kamere na kome se vide pad i eksplozija letelice.

LifeNews prenosi su državljani Kipra, Kolumbije, Kirgizije, Rusije, Španije i Sejšela činili posadu. Prvi izveštaji su govorili da su svi putnici Rusi, međutim kasnije je saopšteno da je među poginulima i 11 stranih državljana uključujući i sve članove posade.

Među putnicima je bilo 44 Rusa, 8 Ukrajinaca, dva Indijca i jedan Uzbekistanac.

Na mestu pada Boinga 737-800 pronađene su obe crne kutije, saopštile su ruske vlasti. "Pronađene su obe kutije i danas će biti odlučeno kada će biti započeto dešifrovanje. Tada će biti jasno šta se desilo sa avionom: ili je greška pilota, ili su meteorološki uslovi", izjavila je savetnica ruskog ministra transporta Žana Terehova.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track