SVI ŽELE PUTINOVO ORUŽJE: U svetu raste interesovanje za rusku vojnu mašineriju
Foto: AP

Zavidna vojna moć

SVI ŽELE PUTINOVO ORUŽJE: U svetu raste interesovanje za rusku vojnu mašineriju

Planeta -

U svetu raste interesovanje za rusko naoružanje, što se vidi po broju ugovora sklopljenih s inostranim partnerima, rekao je danas predsednik Rusije Vladimir Putin na zasedanju Vojnoindustrijske komisije.

„Realizujući planove državnog programa naoružavanja i ispunjavajući potrebe države za odbranu, potrebno je imati u vidu važnu okolnost, a to je da interesovanje za rusko naoružanje u svetu raste“, rekao je Putin.

Prema njegovim rečima, 85 odsto ruskog naoružanja će do 2025. godine biti sačinjeno od elemenata ruske proizvodnje.

„Prema procenama eksperata, do 2025. godine, zahvaljujući programu zamene uvoza, naše naoružanje i tehnika će 85-procentno biti sastavljeni od komponenti i detalja ruske proizvodnje“, rekao je danas Putin.

Ruski predsednik je istakao da je tokom prošle godine udeo savremenog naoružanja u Vojnomornaričkoj floti dostigao 47 odsto, a u ukupnim oružanim snagama 58,3 odsto. Prema njegovim rečima, do 2020. godine oružane snage i flota trebalo bi da budu opremljeni do 70 odsto. „Imamo za to sve proračune, sve uslove, učinićemo to“, rekao je Putin.

On je dodao da su prioriteti razvoja flote jačanje mornaričkih strateških nuklearnih snaga, opremanje savremenim oružjem, kao i sinhronizacija razvoja prateće infrastrukture.

„Do 2025. godine treba obrazovati izbalansirani brodski sastav Vojnomornaričke flote, koji će moći da rešava čitav kompleks zadataka u mirnodopskim i ratnim uslovima u bliskim i dalekim morskim zonama, da štiti morsko prisustvo Rusije u svim strateški važnim oblastima svetskog okeana“, rekao je Putin.

Ruski predsednik je dodao da je Rusija spremna da se vrati vojnoindustrijskoj saradnji s inostranim partnerima, te da je važno da se za to stvore odgovarajući uslovi.

„Bićemo spremni da se, pod uslovima koji ne zavise od nas, vratimo saradnji s našim partnerima. U ovim sferama je važno samo da se za to stvore odgovarajući uslovi“, rekao je Putin na zasedanju Vojnoindustrijske komisije.

(Sputnik)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Sila 8 Tu-160: Za njega kažu da je ruski "Beli labud"!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track