TAJANSTVENI VOZ: Poljski zvaničnik potvrdio da postoji izgubljeni voz sa blagom nacista
Foto: Reuters

Nedavno pronađen

TAJANSTVENI VOZ: Poljski zvaničnik potvrdio da postoji izgubljeni voz sa blagom nacista

Planeta -
Jadan od vodećih vladinih zvaničnika u Poljskoj izjavio je u četvrtak da je uveren da postoji misteriozni voz s blagom nacista, koji je nestao pre 70 godina, a za koji dvojica tragača tvrde da su ga nedavno našla

VARŠAVA - Zamenik ministra kulture Pjotr Žukovski je upozorio lovce na blago u jugozapadnoj Poljskoj da takozvani "zlatni voz" može biti miniran i opasan. Od kraja Drugog svetskog rata postoji lokalna poljska legenda koja kaže da je 1945. godine jedan nemački voz natovaren zlatom, dragim kamenjem i oružjem nestao kod grada Valbžiha tokom bekstva od Crvene armije.

Lovci na blago su ga tražili decenijama, a u vreme sovjetske dominacije Poljskom bez uspeha su za njim tragale čak i poljska vojska i služba bezbednosti. Ovog meseca su dvojica tragača - Poljak i Nemac, objavila da su našla voz s naoružanjem i dragocenostima, što je podstaklo uzbuđenje da bi to mogao biti davno izgubljeni misteriozni voz. Do sada nije objavljen nijedan dokaz da voz postoji.

Međutim, Žukovski je nagovestio da ima nečega u tvrdnji dvojice tragača, a Ministarstvo kulture je najavilo da će o tome održati konferenciju za novinare u petak popodne. "Posle objavljivanja informacija o tome da je tak ozvani 'zlatni voz' nađen kod Valbžiha, primećeno je povećanje aktivnosti lovaca na blago", saopštio je Žukovski. "Apelujem na ljude da prekinu tu potragu dok se ne završi zvaničan postupak koji bi doveo do obezbeđenja nalaza. Unutar skrivenog voza - u čije sam postojanje uveren, moglo bi biti opasnog materijala iz vremena Drugog svetskog rata. Postoji velika šansa da je voz miniran", saopštio je zamenik ministra.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track