(VIDEO) TEORETIČARI ZAVERE BILI SU U PRAVU: CIA objavila dokumente koji potvrđuju da NLO postoje
Foto: Youtube Screenshot/Upars

Otkrivena tajna

(VIDEO) TEORETIČARI ZAVERE BILI SU U PRAVU: CIA objavila dokumente koji potvrđuju da NLO postoje

Planeta -

Američka Centralna obaveštajna agencija (CIA) nedavno je skinula oznaku tajnosti sa gotovo 13 miliona stranica. Objavljeni podaci se, međutim, ne odnose samo na uobičajene analitičke izveštaje — konačno je obelodanjen „dosije Iks“, dokumenta o istraživanjima pojavljivanja NLO.

Arhive CIA pokazuju da su američki špijuni bili zainteresovani za fenomen NLO ne samo unutar granica SAD i u Zapadnoj Evropi već i iznad Himalaja.

Godine 1968. CIA je zabeležila šest slučajeva uočavanja NLO na nebu iznad indijskih regiona Ladaka i Sikima i iznad Butana i Nepala.

Dana 19. februara 1968. svetleći objekat koji se kretao velikom brzinom uočen je na nebu na severoistoku Nepala i na severu Sikima oko 21 čas po lokalnom vremenu.

Prema izveštajima CIA, objekat se kretao velikom brzinom, imao je izduženi oblik i emitovao je zrake crvene i zelene svetlosti.

„Veoma brzi objekat, dugačak i tanak, emituje crveno i zeleno jako svetlo, dovoljno da se vidi kao po danu. Propraćen zvukom munje, nekoliko sekundi nakon pojave objekta“, stoji u dokumentu.Dana 21. februara 1968. uočen je još jedan NLO iznad Timbua, prestonice Butana.Navodi se da je ovaj objekat takođe svetleo i da se kretao apsolutno nečujno. Takođe je navedeno da se kretao velikom brzinom.

U dokumentu piše da se objekat kretao „od istoka ka zapadu“. „Međutim, budući da istočno od Timbua nema ničeg osim indijske teritorije, pravac kretanja objekta mogao je isto tako da bude i od severoistoka ka jugozapadu, odnosno iz pravca Tibeta“.

Četvrtog marta 1968. neidentifikovani leteći objekat uočen je kako se kreće od istoka ka zapadu u blizini planinskog prolaza Čang La. Preleteo je bazu indijskih vazdušnih snaga, u oblastima Fukče i Kojul.

„Videlo se jedno belo svetlo i čula su se dva istovremena zvuka eksplozije. Takođe, crvenkasto svetlo praćeno belim

Najzanimljivija stvar u ovom izveštaju je svedočenje koje je zabeleženo 25. marta 1968. u severozapadnom Nepalu.

„Veliki metalni objekat u obliku diska sa bazom od šest stopa i visinom od četiri stope pronađen je u krateru u Baltičauru, pet milja severoistočno od Pokhare“, piše u izveštaju. Dalje se navodi da su slični objekti pronađeni u Telakoti i Turepasalu.

Izveštaj je pripremljen za „kontrolisanu distribuciju“ i sa njega je skinuta oznaka tajnosti 2001. Na koricama je fotografija Donalda Kejoa, direktora Nacionalnog istraživačkog komiteta za vazdušne fenomene u periodu od 1957. do 1969, i fotografija nuklearnog fizičara dr Edvarda Kondona, bivšeg čelnika Nacionalnog instituta za standarde i tehnologiju.

Od 2016. godine, CIA je redovno objavljivala poverljiva dokumenta koja se tiču NLO. Međutim, jedan od dokumenata otkriva da za najmanje 20 odsto izveštaja sa kojih je skinuta oznaka tajnosti u vezi sa NLO ne postoji naučno objašnjenje.

(Sputnjik Srbija)

BONUS VIDEO:

Kurir TV: Zašto je MIG 35 bolji od F 35?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track