KRVAVI MASAKR U PARIZU: Premijer Vals objavio da je Francuska u ratu
Foto: Profimedia

Najveći teroristički udar na Francusku ikada

KRVAVI MASAKR U PARIZU: Premijer Vals objavio da je Francuska u ratu

Planeta -
Grupa od četvorice teško naoružanih terorista koja je pucala na građane još uvek nije uhvaćena, a u toku je potera i za crnim vozilom marke "seat" koji je povezan sa islamistima.
1 / 21 Foto: Fonet AP

Francuski specijalci neutralisali su napadače koji su u koncertnoj sali ubili 120 talaca. Mrtvih ima i u pucnjavi ispred restorana. Bombe i na Stad de Fransu, tokom fudbalske utakmice Francuska – Nemačka.

Fransoa Oland proglasio vanredno stanje i najavio nemilosrdan rat protiv terorista.

Niko za sada nije preuzeo odgovornost za napade, mada pripadnici Islamske države na društvenim mrežama, uz slogan "Pariz gori", uveliko slave, kako navode, "uspešan napad na neprijatelja".

Redakcija Kurira poziva sve naše čitaoce da nam se jave ukoliko imaju informacije o dešavanjima u Francuskoj i našim građanima na telefon +381116357070 ili na imejl webredakcija@kurir-info.rs.

00: 26 - Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg ocenio je večeras da napadi u Parizu ne predstavljaju borbu između ekstremista i pristalica demokratskih vrednosti ili između islamskog i zapadnog sveta. "Važno je da svi osudimo napade u kojima su poginuli nevini ljudi. Sve zemlje članice NATO-u su ujedinjene u borbi protiv terorizma i u podršci Francuskoj", dodao je Stoltenberg.

00: 24 - EU će zajedničkim snagama pobediti pretnju terorizma, navodi se u zajedničkom saopštenju šefova država, vlada i institucija evropskog bloka nakon terorističkih napada u Parizu.

23: 58 - Francuski mediji citiraju izvore bliske istrazi koji tvrde da su napadači iz dvorane Bataklan korz Tursku prošli još 2013. godine.

23:34 - Policijska akcija pretresa kuća u toku je večeras na istoku Francuske u domu porodice jednog identifikovanog bombaša samoubice napada u Parizu, saznaje agencija Frans pres.U toku je pretres kvarta gradića Romiji-sir-Sen koji je opkopljen policijskih snagama dok je ostalim građanima naloženo da ne izlaze iz svojih kuća. Frans pres je javio da se pretresi odnose na porodicu i prijatelje bombaša samoubice u koncertnoj hali Bataklan i dodao da je u pitanju Francuz (29) rođen kod Pariza i koji je osuđivan za sitna krivična dela ali nije nikad bio u zatvoru. Identifikovan je na osnovu otisaka prstiju.

23: 29 - Francuska policija uhapsila oca i brata jednog od bombaša samoubica.

22: 54 - Kako javlja iTele, jedna osoba je uhapšena u gradu Courcouronnes.

22:49 - Izvor iz grčke vlade je saopštio da je i drugi terorista koji je učestvovao u napadima "najverovatnije" preko Grčke ušao u Evropsku uniju, javlja Rojters.

22:28 - Zatvorena metro stanica Marsova polja

22: 06 - Kako javlja agencija Rojters, područje oko Ajfelove kule je evakuisano a teško naoružani pripadnici francuske policije nalaze se na licu mesta. Posle pretresa u hotelu Pulman, ispostavilo se da je u pitanju lažna uzbuna.

"Policija je bila u hotelu Pulman zbog lažne uzbune", rekao je francuski ministar unutrašnjih poslova, a javlja Gardijan.

21: 45 - Čovek poreklom sa Balkana poginuo u napadu. Jedna od žrtava je Milko Jozić iz Belgije. Sudeći po prezimenu, Milko je poreklom iz neke od balkanskih zemalja. Prema pisanju hrvatskih medija, pozuvajući se na "La Libre" , Jozić je hrvatskog porekla.

21: 40 - Među 129 žrtava napada u Parizu do sada je identifikovano i više stranaca. Prema saopštenju belgijskog ministarstva inostranih poslova, ubijeno je najmanje dvoje državljana te zemlje. Rumunsko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da je u napadima stradalo i dvoje Rumuna. Ubijene su i dve mlade sestre iz Tunisa, koja su, inače, živele u gradiću Krezo. Forin ofis je saopštio da je u napadima u Parizu ubijen i jedan Britanac, a strahuje se da je poginulo još nekoliko njih. U napadima je poginuo i jedan 63-godišnji Portugalac koji je živeo u Parizu i radio u javnom transportu. Ubijen je i 29-godišnji Španac Alberto Gonsales. Jedan građanin Švedske je ranjen, a drugi je ubijen iz vatrenog oružja. Američka studentkinja iz Kalifornije je takođe žrtva jučerašnjih napada.

20: 38 - Premijer Francuske Manuel Vals rekao je da će se Pariz nastaviti n apade protiv Islamske države, uprkos napadim au Parizu. On je na televiziji TF1 rekao da vlasti planiraju da produže vanredno stanje.

"Mi smo u ratu i zato preduzimamo vanredne mere. A u tom ratu ćemo pobediti", tvitovao je Vals

19: 25 - Pariski tužilac Fransoa Molin je izjavio da je u napadima poginulo 129 osoba, ali da će taj broj rasti. Povređeno je 352, osoba, a u kritičnom stanju je njih 99.

Molin je rekao i da su teroristi koji su upali u dvoranu Bataklan pominjali Siriju i Irak, a da je bilo ukupno tri tima teorista koji su koordinisali svoje napade.

17.46 - Grčki ministar unutrašnjih poslova Nikos Toskas izdao je sopštenje u kojem navodi da je jedan od napadača iz Pariza, kod kojeg je pronađen sirijski pasoš, ušao u Grčku preko ostrva Leros u oktobru, prenosi AP.

17.30 - Gotovo je izvesno da među poginulim i povređenim građanima u Parizu nema državljana Srbije i osoba srpskog porekla, iako treba imati određenu rezervu s obzirom na to da identifikacija nije završena, rekao je večeras ambasador Srbije u Francuskoj Rajko Ristić.

17.27 - Belgijska TV stanica javlja da je policija izvršila raciju na tri adrese u Molenbeku, četvrti Brisela za koju se prema nekim navodima tvrdi da ima veze s napadima u Parizu.

15.49 - Londonska ekonomska škola postavila je na svom profilu na Tviteru oproštajnu poruku od studenta Valentina Ribeta, za kojeg kažu da je jedna od žrtava napada u Parizu.

16.50 Dan nakon stravičnih terorističkih napada u Parizu, u kojima je više od 120 ljudi poginulo, a mnoštvo ranjeno, zamenik gradonačelnika tog grada Patrik Kligman upozorava da se može očekivati mnogo veći broj žrtava.

Patrik Kligman, Foto: Profimedia
Patrik Kligman, Foto: Profimedia

16.30 Pre nego što otputuje na samit G20, predsednik SAD Barak Obama će sazvati svoj Nacionalni savet za bezbednost, kako bi se razmotrili najnoviji obaveštajni podaci oko napada u Parizu.

Barak Obama, Foto: Profimedia
Barak Obama, Foto: Profimedia

16.10 Vlada Crne Gore demantovala je danas da je čovek, poreklom iz Crne Gore, nedavno uhapšen u Nemačkoj, povezan s napadima u Parizu i takve medijske navode okarakterisala kao zlonamerne spekulacije.

15.58 Lider desničarskog Nacionalnog fronta Marin le Pen izjavila je danas, povodom terorističkih napada u Parizu, da su neprijatelji Francuske oni koji održavaju veze sa islamizmom i da islamski fundamentalizam mora biti uništen.

Mari le Pen, Foto: Profimedia
Mari le Pen, Foto: Profimedia

Prema njenim rečima, francuskim teroristima mora biti oduzeto državljanstvo i zabranjen ulazak u zemlju.

15.47 Londonska ekonomska škola postavila je na svom profilu na Tviteru oproštajnu poruku od studenta Valentina Ribeta, za kojeg kažu da je jedna od žrtava napada u Parizu.

Nisu naveli više detalja.

15.32 Srpski patrijarh Irinej uputio je danas saučešče predsedniku Francuske Fransou Olandu i amabasadorki u Beogradu Kristin Moro zbog žrtava terorističkog napada u Parizu.

On je poručio da su Srpska pavoslavna crkva i srpski pravoslavni narod uz prijateljski francuski narod.

15.30 Pariska policija traga za crnim "seatom" sa stranim registarskim tablicama, za koji se sumnja da je povezan sa teroristima.

15.20 Identifikacija žrtava ide veoma sporo, pa su među zasad potvrđenih 128 žrtava sinoćnjeg terorističkog napada u Parizu, dosad zvanično objavljene nacionalnosti samo pet žrtava - dva Belgijanca, dva Rumuna i jednog Šveđanina.

15.10 Gradonačelnik Beograda Siniša Mali zapalio je danas sveću kod Spomenika zahvalnosti Francuskoj na Kalemegdanu čime je odao poštu žrtvama terorističkih napada u toj zemlji i poručio da su građani Beograda uz francuski narod u ovom teškom trenutku.

15.02 U terorističkom napadu u Parizu teško je povređen jedan 20-ogodišnji Austrijanac. Potvrđeno je da je on zadobio tešku povredu metkom, a njegov otac i jedan lekar su već na putu ka Francuskoj.

14.54 Policija je identifikovala dvojicu bombaša samoubica preko otisaka prstiju, ali njihova imena još nisu navedena.

Prema nezvaničnim informacijama, reč je o jednom muškarcu iz Sirije i jednom iz Francuske, od ranije poznatim francuskim bezbednosnim službama.

14.45 Papa Franja je terorističke napade u Parizu nazvao delom Trećeg svetskog rata.

Papa je, naime, objasnio da ovo nije rat na kakav smo navikli, gde imate jasno podeljenje učesnike u ratu - državu protiv države.

14.31 Grupa od četvorice teško naoružanih terorista koja je pucala na građane još uvek nije uhvaćena, a u toku je potera za vozilom marke "sitroen" kojim oni beže.

Automobil je navodno probio ogradu na putarini i krenuo prema Parizu autoputem. Incident se odigrao na rampi na autoputu A10 na severoozapadu Francuske.

Policija je upozorila javnost da, ukoliko vide pomenuto vozilo, nikako ne prilaze.

14.25 Ambasador Srbije u Francuskoj Rajko Ristić izjavio je danas da očekuje da se do kraja dana sazna da li među žrtvama noćašnjih napada u Parizu ima državljana Srbije, ali da do sada niko ambasadi nije ništa prijavio.

14.19 U koncertnoj dvorani je bilo oko 10 Srba, tvrdi predstavnik srpske dijaspore u Francuskoj Milisav Aleksić. Oni su srećom preživeli napad. "Prema informacijama kojima dosad raspolažemo, u terorističkim napadima u Parizu nema stradalih Srba", kaže za Sputnjik predstavnik srpske dijaspore u Francuskoj Milisav Aleksić.

14.15 Francuska će u ponedeljak minutom ćutanja odati poštu žrtvama terorističkih napada u Parizu.

14.10 Patrik Pelo, zaposleni u Uregentnom centru, ispričao je za pariske medije da je više od 60 doktora bilo mobilisano da pomognu žrtvama na mestima napada. Mediji prenose da je medicinsko osoblje bilo u šoku kada je videlo žrtve napada. "Teroristi su koristili kuglice, nikada nismo videli ništa slično", rekao je Pelo.

14.00 Zastava Srbije spuštena je danas na pola koplja na zgradi Vlade Srbije, u znak žalosti i solidarnosti sa Francuskom i njenim narodom, a zastave će na pola koplja biti spuštene i na svim državnim institucijama Srbije u naredna tri dana.

13.53 Zvanične potrde nema, ali prema najnovijim informacijama nije se desila nova pucnjava u Parizu.

Iako su mediji preneli da se po društvenim mrežama šire vesti o novoj pucnjavi, takođe postoje izveštaji koji tvrde da se radi o jačim petardama na venčanju.

13.50 Informacije o povređenima u terorističkom napadu na Pariz možete dobiti na broj telefona bolnice 01 40 27 40 27.

13.46 U nedelju u 15 časova ispred spomenika zahvalnosti Francuskoj na Kalemegdanu biće organizovano okupljanje kako bi se zapalile sveće u znak solidarnosti sa građanima Pariza koji su ubijeni u terorističkom napadu.

Foto: Tanjug
Foto: Tanjug

Građani od jutros pale sveće i polažu cveće ispred Francuske ambasade u Beogradu.

13.43 Kako javljaju čitaoci Kurira iz Francuske, prema nepotvrđenim i neproverenim informacijama, grupa terorista koja je pucala na građane još uvek nije uhvaćena.

Ovu grupu ne pominju mnogo u javnosti kako bi sprečili paniku, ali vojska patrolira Parizom.

13.40 Na ulicama Pariza ponovo su neredi. Predgrađem Banjoleu odjekuju rafalni pucnji, a sporadično se čuju i eksplozije.

Policija je na terenu, a mesto incidenata nadleću i helikopteri.

13.31 Ulice Parize od jutros su u potpunosti puste. Policija obezbeđuje sve glavne saobraćajnice, dok su škole i muzeji danas zatvoreni.

Foto: Printscreen
Foto: Printscreen

Na snazi je i zabrana napuštanja kuća.

13.25 U Briselu su pojačane mere bezbednosti nakon što je objavljeno da su neki od počinilaca sinoćnjeg terorističkog napada vozili automobile sa belgijskim tablicama.

13.23 Sirijski pasoš pronađen je kod tela jednog od bombaša samoubica kraj stadiona Francuska.

13.15 Redakciji Kurira upravo se javio čitalac koji je pre nešto više od sat vremena prešao granicu Francuske i, kako je naglasio, bez ikakvih problema ušao u tu zemlju.

13.07 Srbija je bezbednosno stabilna, ali će država podići nivo obaveštajne i bezbednosne gotovosti svih službi bezbednosti, izjavio je danas ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović.

Nebojša Stefanović, Foto: Marina Lopičić
Nebojša Stefanović, Foto: Marina Lopičić

"To znači da ćemo pojačano kontrolisati i migrantske tokove kroz našu zemlju u smislu dodatnog identifikovanja svih lica. Podići ćemo dodatni stepen gotovosti snaga koje se bore protiv terorizma", istakao je Stefanović.

13.05 Bivši ambasador Srbije u Francuskoj Radomir Diklić upozorio je da će teroristi nakon napada u Parizu pokušati da destabilizuju i ostale evropske zemlje uključujući, možda, i Srbiju koja se nalazi na balkanskoj ruti migranata.

13 Američki državni sekretar Džon Keri izjavio je danas da napadi u Parizu pokazuju da se međunarodna zajednica suočava sa nekom vrstom modernog fašizma, koji teži da uništi i stvori haos.

Džon Keri, Foto: Reuters
Džon Keri, Foto: Reuters

"Jedino što možemo da kažemo tim ljudima jeste da ono što oni rade jeste ojačavanje naše odlučnosti da se odupremo" rekao je Keri.

12.55 Papa Franja osudio je danas terorističke napade u Parizu, okarakterisavši ih kao neljudski čin bez opravdanja.

Papa Franja, Foto: Reuters
Papa Franja, Foto: Reuters

Istakavši da je potresen zbog napada, papa je rekao da nema opravdanja za ovakve stvari i dodao da se moli za žrtve, njihove porodice i ceo francuski narod.

12.53 Svi članovi američkog benda EODM (Eagles of Death Metal), koji su nastupali u koncertnoj dvorani "Bataklan" u Parizu, u kojoj je izvršen napad, preživeli su taj teroristički akt.

12.52 Na širem području Pariza do četvrtka u podne biće zabranjena okupljanja na javnim mestima. Prioritet snaga bezbednosti biće opšta bezbednost grada, zbog čega neće moći da se bave pojedinačnim zadacima poput obezbedjivanja šetnji ili skupova.

12.47 Za samo nekoliko sati pariski transfuziološki zavod primio je više od 13.000 jedinica krvi od dobrovoljnih davalaca.

"Imamo zaliha za narednih 12 dana. To bi trebalo da namiri sve potrebe u vanrednim situacijama, ali pozivamo ljude i dalje", apeluju iz Zavoda.

12.40 Premije Srbije Aleksandar Vučić došao je u ambasadu Francuske u Srbiji, kako bi se upisao u knjigu žalosti i izjavio saučešće ambasadorki Kristin Moro.

Foto: Printscreen/RTS
Foto: Printscreen/RTS

On je istakao da će Srbija, iako mala zemlja, pomoći koliko god bude mogla.

Foto: Printscreen/RTS
Foto: Printscreen/RTS

12.37 Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić uputio je danas telegram saučešća francuskom kolegi Loranu Fabijusu.

"Užasnula nas je i potresla vest o seriji terorističkih napada koja je odnela veliki broj nedužnih života u Parizu. To je napad na sve nas, na tekovine savremenog društva", navedeno je u telegramu saučešća.

12.35 Fudbalska reprezentacija Nemačke provela je noć na stadionu u Parizu, jer nisu želeli da rizikuju odlaskom u hotel nakon terorističkog napada.

12.21 Ambasadorka Francuske u Srbiji Kristin Moro izjavila je danas da je sinoćnji napad u Parizu čin rata, koji je izvela teroristička Islamska država protiv Francuske i vrednosti koje ona brani.

Kristin Moro, Foto: Beta
Kristin Moro, Foto: Beta

Moro je rekla da je napad planiran spolja, ali izveden uz saučesništvo unutar Francuske.

12.17 Islamska država je upravo i zvanično preuzela odgovornost posle serije terorističkih napada u centru Pariza.

12.15 Na JuTjubu se pojavio još jedan snimak napada terorista na restoran u Parizu.

Na uznemirujućem snimku čuju se pucnji iz oružja i povici ljudi koji su pokušavali da pobehnu.

12.13 Uvedene su mere bezbednosti u putničkom saobraćaju u čitavoj Rusiji, kao odgovor na sinoćnje terorističke napade u Parizu.

Pored toga, ruske vlasti razmatraju uvođenje restrikcija letova iz Moskve za Pariz.

12.10 Nemačka vlada donela je odluku da na svim zvaničnim institucijama spusti zastave na pola koplja u znak solidarnosti sa Francuskom zbog sinoćnjeg terorističkog napada u Parizu.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

U međuvremenu, ispred zgrade francuske ambasade u Berlinu građani su upalili sveće i ostavili poruke saučešća.

12.05 Most na Adi, Palata Albanija i spomenik Pobednik večeras će, u znak solidarnosti sa francuskim žrtvama, biti osvetljeni u bojama zastave Francuske.

12 Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov izjavio je danas da su teroristički napadi u Parizu još jedan dokaz opravdanosti ruske vazdušne kampanje u Siriji.

"Intenzviraćemo borbu protiv radikalnih organizacija poput ISIS i AL Nusre", rekao je Lavrov.

11.50 Zatvoren terminal na londonskom aerodromu Getvik.

Severni terminal na londonskom aerodromu Getvik, drugom najprometnijem u Velikoj Britaniji, zatvoren je zbog "pretnje po bezbednost".

11.40 Francuski mediji objavili su danas uznemirujući snimak policijske akcije evakuacije ljudi iz koncertne dvorane Bataklan u Parizu.

Fuite du Bataclan filmée par un journaliste du "Monde"

11.25 Nemački mediji prenose danas da je 51-godišnji muškarac, uhapšen prošle nedelje, kada je u njegovom automobilu pronađeno vatreno oružje, povezan sa napadima u Parizu.

Nemačke vlasti obavestile su francuske zvaničnike o hapšenju tog čoveka 5. novembra nedaleko od nemačko - austrijske granice, a kod njega je otkriveno oružje i ručne granate.

Nezvanično, napadač je poreklom iz Crne Gore.

11.14 Predsednik Francuske Fransoa Oland proglasio je danas trodnevnu žalost zbog niza terorističkih napada koji su se noćas dogodili u Parizu i pozvao građane na jedinstvo.

On je, obraćajući se naciji, rekao da će vojska i snage unutrašnje bezbednosti preduzeti sve što je potrebno da neutrališisu teroriste. Mere bezbednosti su podignute na najviši nivo, a vojska će patrolirati Parizom.

11 Predsednik Sirije Bašar el-Asad izrazio je danas saučešće francuskim poslanicima zbog terorističkih akata u Parizu, ukazujući da se to isto dešava već pet godina na teritoriji Sirije.

"U Francuskoj se juče desilo ono što se dešava u Siriji već pet godina", naveo je Asad na susretu sa francuskim poslanicima u Siriji.

10.50 Islamska država objavila je video u kojem poziva muslimane da, ukoliko ne mogu da dođu u Siriju, sveti rat vode na tlu Francuske.

Foto: Printscreen/YouTube
Foto: Printscreen/YouTube

10.49 Britanska policija pojačava obezbeđenje saobraćajnih objekata i masovnih manifestacija posle terorističkih napada u Parizu u kojima je, po poslednjim podacima, poginulo 150, a ranjeno blizu 200 ljudi.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

"U ovom trenutku jačamo prisustvo u celoj zemlji, razmatraćemo to pitanje na današnjem sastanku premijera sa članovima vlade. Činimo sve za zaštitu ljudi, obezbeđivaćemo sva masovna okupljanja", kazao je zamenik čelnika Skotland jarda Mark Rouli.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Prema njegovim rečima, već danas može se uočiti pojačanje obezbeđenja na železničkim stanicama i u većim gradovima

10.45 Predsednik Rusije Vladimir Putin uputio je telegram saučešća francuskom predsedniku Fransoa Olandu, navodeći da je za efikasnu borbu protiv terorizma neophodno realno ujedinjenje cele međunarodne zajednice, saopštio je danas Kremlj.

Rusi se na moskovskim trgovima molili za francuske žrtve, Foto: Profimedia
Rusi se na moskovskim trgovima molili za francuske žrtve, Foto: Profimedia

"Ta tragedija je još jedan dokaz varvarske suštine terorizma koji preti ljudskoj civilizaciji. Očigledno je da je za efikasnu borbu protiv terorizma neophodno realno ujedinjenje cele međunarodne zajednice", navodi se u telegramu.

10.34 U šest napada koliko ih je protekle noći izvedeno u Parizu, u 10. i 11. arondismanu, ubijeno je najmanje 150 ljudi, a ranjeno ih je oko 180, od kojih se 99 nalazi u kritičnom stanju, javljaju francuski mediji pozivajući se na najnovije podatke iz policijskih i pravosudnih izvora.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Broj poginulih i ranjenih neprestano raste otkako su napadači, među kojima je ubijeno njih osmoro, izveli niz odvojenih, ali po svemu sudeći koordinisanih terorističkih napada u centru Pariza.

10.17 Premijer Srbije Aleksandar Vučić sazvao je za danas u 11 časova vanrednu sednicu Biroa za koordinaciju službi bezbednosti. Povod je serija terorističkih napada u Parizu.

I britanski premijer Dejvid Kameron predsedavaće danas kriznom sastanku posle serije napada u Parizu u kojima je ubijeno više od 120 ljudi, objavio je on danas na svom tviter nalogu.

"Predsedavaću jutros sastanku odbora KOBRA (krizni tim) posle užasnih i gnusnih terorističkih napada u Pariz", napisao je Kameron.

Nemačka kancelarka Angela Merkel objavila je da za danas saziva krizni ministarski sastanak posle napada sinoć u Parizu i obećala je da će sve uraditi da pomogne Francuskoj u borbi protiv terorista.

10.11 Fejsbuk je pokrenuo mogućnost provere bezbednosti stanovnika ugroženih delova Pariza, pošto su korisnici Tvitera pozvali građane da ponude utočište svakome u nevolji, koristeći haštag "PorteOuverte".

Fejsbuk je aktivirao opciju "ček-in" za stanovnike Pariza pošto se haštag PorteOuverte (Otvorena vrata) proširio društvenim mrežama, naročito Tviterom.

Korisnici u Parizu sada šalju obaveštenja preko Fejsbuka na mobilnim telefonima, da bi kontaktirali i obavestili se da li su bezbedni posle terorističkih napada i nude da provere bilo koga od njihovih prijatelja u ugroženim oblastima grada, uz mogućnost obaveštenja da su ljudi bezbedni.

10.05 Čitav svet ustao je na noge, osuđujući teroristički napad na Pariz. Istakavši boje francuske zastave, ali i slogane "Mir za Francusku" i "Molitva za Pariz" mnogi gradovi, među kojima Njujork, Toronto, London, Sidnej, Rio de Žaneiro i San Francisko, pokazali su solidarnost sa žrtvama.

09.58 U terorističkom napadu na koncertnu dvoranu "Bataklan" u Parizu povređen je i jedan državljanin Austrije, saopštilo je jutros Ministarstvo spoljnih poslova Austrije. Na koncertu su bila još dva državljana Austrije, koja su nepovređena. Detalje o žrtvi napada i stepen povreda Ministarstvo za sada nema.

09.44 U ambasadi Srbije u Parizu jutros nema novih informacija o tome da li među žrtvama terorističkih napada u tom gradu ima srpskih državljana. Kako je za agenciju Beta rekla predstavnica ambasade, ambasada je na stalnoj vezi sa policijom i za sada nema novih informacija. Službenici ambasade su na dužnosti i na raspolaganju našim građanima, rekla je ona. Ambasador Srbije u Parizu Rajko Ristić izjavio je noćas oko ponoći za RTS da se za sada ne može znati ima li državljana Srbije medju žrtvama terorističkih napada u glavnom gradu Francuske.

09.30 OVDE možete pogledati kako je izgledala evakuacija judi iz dvorane Bataclan u Parizu.

09.12 Tačan broj mrtvih i povređenih u napadima koji su izvedeni na šest različitih lokacija u Parizu nije poznat. Poslednji službeni podaci govore o 120 mrtvih i 200 povređenih, ali ranije su informacije bile da su te brojke veće, a trenutno dužnosnici najavljuju da će zbog velikog broja ljudi u kritičnom stanju brojke rasti... U koncertnoj dvorani Bataclan, prema službenim podacima, ubijeni je 87 osoba. Na području oko Stade de Francea postoji mogućnost da su tri osobe izgubile život, ali to nije definitivno potvrđeno. Na još četiri lokacije ubijeno je najmanje 38 ljudi.

U ukupni broj žrtava nisu uračunati napadači, kojih je bilo najmanje osam i svi su mrtvi - sedmorica su se raznela, dok je osmog ubila policija. Iako ekstremisti i pristalice Islamske države po internetu slave krvoproliće, ni oni ni niko drugi zasad nije preuzeo odgovornost za napade.

09.00 OVDE Pogledajte kako je izgledala dirljiva evakuacija navijača sa stadiona u Sen Deniiju.

08.48 Čitalac Kurira iz Pariza javlja: "Ovde je haos, ceo grad je blokiran, nemožete ući niti izaći iz grada, bez detaljne kontrole, kažu da ima skoro 200 mrtvih i da ima poginulih policajaca! Živim u predgrađu Pariza i trebalo mi je 2 sata da izađem iz grada kolima! Vojska je na ulicama, ljudi su se pozatvarali, a grad je pust, sem policije, vojske i hitnih službi! ljudi se plaše da nije sve gotovo, pošto nisu pohvatli sve napadače, a ni ne znaju kolko ih ima i koliko njih je još na slobodi! Priča se da se kriju kod jataka, jer ovde ima mnogo doseljenika poreklom iz arapskih zemalja! Sve je bilo jako dobro organizovano, tako da to nije šačica terorista, nego mašinerija!"

08.44 Očevidac iz koncertne hale Bataklan gde su teroristi ubili desetine ljudi, rekli su da su napadači naveli da je francuska intervencija u Siriji razlog njihovog napada, prenela je agencija Frans pres. "Jasno sam ih čuo kako kažu taocima 'To je krivica Olanda, to je krivica vašeg predsednika, nije morao da interveniše u Siriji'. Takođe su spominjali Irak", rekao je očevidac Pjer Janašak koji je bio u koncertnoj hali Bataklan. On je rekao da je oko sat pre početka koncerta grupe "Eagles od Death Metal" čuo pucnje i da je isprva pomislio da je to deo nastupa, prenosi Beta. "Bila su trojica, mislim, i počeli su da pucaju u gomili. Bili su naoružani velikim puškama, mislim da su to bili 'kalašnjikovi'", rekao je on, dodajući da je na "sve strane bilo krvi, mrtvih tela".

08.40 Sedam od osam mrtvih terorista koji su u Parizu ubili više od 120 ljudi, razneli su se eksplozivom, dok su osmog ubile francuske bezbednosne snage, saopštila je kancelarija tužilaštva u Parizu. Portparolka tužilaštva u Parizu rekla je za Asošijetid pres da postoji mogućnost da su neki napadači na slobodi. Frans pres je preneo da su se trojica napadača u koncertnoj hali Bataklan ubila aktivirenjem eksplozivnog pojasa, dok je jednog ubila policija. Trojica bombaša samoubica aktivirala su eksploziv na Stad de Fransu, dok je jedan to učinio u bulevaru Volter, blizu Bataklana.

08.35 Iranski predsednik Hasan Rohani otkazao je danas posetu Francuskoj zbog terorističkih napada u Parizu u kojima je poginulo više od 150 ljudi, saopšteno je iz iranskog Ministarstva spoljnih poslova. "Zbog terorističkih incidenata u Parizu, a u koordinaciji sa domaćinima, iranski predsednik je odložio posetu Italiji, Vatikanu i Francuskoj za pogodniji trenutak", potvrdio je iranski ministar inostranih poslova Mohamad Džavad Zarif za iransku državnu televiziju, prenela je agencija Rojters.

08.30 Pogledajte mapu napada na 7 lokacija u Parizu:

08.20 Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić uputio je danas telegram saučešća premijeru Francuske Manuelu Valsu povodom serije terorističkih napada u Parizu, istakavši da je to napad na tekovine savremene civilizacije.

08.00 Francuski štampani mediji jednoglasno na prvim stranama imaju naslov "Ovo je rat!"

02: 01 - Koncertnu dvoranu Bataklan je posetio i francuski predsednik Fransoa Oland, koji je kao je javljeno bio "veoma potresen" prizorom, i obećao da će se sa teoristima boriti "bez milosti".

01: 59 - Prema dosadašnjim izveštajima, 118 ljudi je poginulo u dvorani Bataklan, a 40 na ostalim mestima.

01: 47 - U Pariz je stiglo pojačanje od 1 500 vojnika

Foto: AP
Foto: AP

01: 45 - Rojters javlja da je izvor iz gradske vlasti Pariza potvrdio da je do sada ukupno bilo oko 140 žrtava.

01: 49 - "Nadam se da među povređenim nema naših ljudi", rekla je za Kurir Tea Čuljković, Beograđanka koja živi u Parizu.

- Veoma je napeto, svi strahuju od noći. Napadi su se dogodili u kvartovima 10 i 11, gde ne žive naši sunarodnici. Ovo je strašno, po gradu idu priče da ljudi na motorima voze ulicama i pucaju u ljude. Niko ne zna šta čeka Francusku narednih dana - rekla nam je Tea Čuljković.

Foto: Rojters
Foto: Rojters

01: 36 - prema izveštaju iTele, ubijena su četiri terorista.

01: 28 - Reporter Kanala+ javlja da je prizor u dvorani Bataklan apsolutno užasavajući i da su žrtve ubijane granatama i mecima.

Foto: Rojters
Foto: Rojters

01: 14 - Prema izveštaju iTele i agencije Frans Pres, u dvorani Bataklan je ubijeno oko 100 ljudi.

01: 10 - Skaj njuz javlja da je jedan od osumnjičenih koji je uhapšen rekao da je pripadnik ISIL.

Foto: Rojters
Foto: Rojters

01: 07 - Francuski predsednik Fransoa Oland otkazao učešće na samitu G20 ovog vikenda u Turskoj.

01: 06 - Pariski aerodrom je zatvoren.

Foto: Rojters
Foto: Rojters

00: 53 - Policija javlja da je završena operacija u dvorani Bataklan. Tri terorista su ubijena, dok se prema prvim podacima, u dvorani nalaze tela desetina žrtava.

00.45 - Prema podacima vatrogasaca, u napadima, osim mrtvih ima 55 teško i oko 70 lakše ranjenih

00.45 - Ambasador Srbije u Francuskoj Rajko Ristić je rekao da se za sada ne zna ima li među žrtvama državljana Srbije.

00:44 - Policija je upala u dvoranu gde se nalaze taoci, javlja AFP.

00: 42 - Novinar radio mreže Evropa 1 javio je iz koncertne hale Bataklan da su dvojica ili trojica napadača bez maski upali su u dvoranu sa kalašnjikovima i počeli nasumično da pucaju po publici.

00: 39 - Građani Pariza ponudili su posetiocima i stanovnicima tog grada utočište tokom terorističkih napada. Akcijom na društvenim mrežama. Pod "heštagom" #PorteOuverte (Otvorena vrata) stanovnici Pariza ponudili su svojim sugrađanima smeštaj tokom vanredne situacije.

Foto: Rojters
Foto: Rojters

00: 31 - Pet eksplozija se čulo u blizini koncertne hale Bataklan, a pucnji u blizini francuske televizije. Prema stanici iTele, napadi su se desili na sedam lokacija.

00:30 - Ruski predsednik Vladimir Putin izrazio je duboko saučešće zbog monstruoznih terorističkih napada u Parizu i uputio reči solidarnosti francuskom predsedniku Fransoa Olandu i čitavom francuskom narodu, rekao je portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov.

Foto: Rojters
Foto: Rojters

00: 22 - Izveštaji govore o najmanje 60 žrtava. Policija zvanično potvrdila 40 mrtvih i 60 ranjenih.

00.22 - Na ovom snimku se čuje udar bombe na stadionu tokom utakmice Francuska - Nemačka.

00: 21 - Škole i univerziteti su zatvoreni do daljeg.

00: 16 - Svedoci tvrde da su teroristi u koncertnoj hali Bataklan ubijali taoce jednog po jednog.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track