TILERSON O ODNOSIMA SA RUSIJOM: Sankcije skidamo kad Moskva ispoštuje dogovoreno
Foto: Fonet AP (31.3.2017)

Jasna poruka

TILERSON O ODNOSIMA SA RUSIJOM: Sankcije skidamo kad Moskva ispoštuje dogovoreno

Planeta -

Državni sekretar SAD Reks Tilerson izjavio je danas da će zvanični Vašington ublažiti sankcije Rusiji koje je uveo zbog sukoba u Ukrajini, tek kada Moskva bude poštovala obaveze, koje bi trebalo da doprinesu uspostavljanju mira.

On je rekao da će "Sankcije SAD ostati na snazi dok Moskva ne obustavi akcije koje su izazvale naše sankcije". Odvojene sankcije koje su nametnute Rusiji zbog aneksije poluostrva Krim "moraju ostati na snazi dok Rusija ne vrati kontrolu nad poluostrvom Ukrajini", rekao je Tilerson.

On je pozvao Moskvu da iskoristi svoj uticaj koji ima na proruske snage kako bi pomogla da se nasilje i napadi zaustave.Od aprila 2014, borbe između proruskih snaga i snaga vlade Ukrajine usmrile su više od 9.800 ljudi.Mirovni sporazum iz 2015, pomogao je da se umanji broj sukoba, ali se nasilje nastavilo, dok su pokušaji političkih nagodbi propali.

Tilerson je ranije danas na ministarskom savetu NATO-a u Briselu izjavio da bi članice alijanse trebalo da diskutuju o tome kako će se NATO postaviti u Evropi, pre svega na istoku, a posebno o tome kako će odgovoriti na rusku agresiju u Ukrajini.

(Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track