TOLIKO SU SIROMAŠNI DA DECU BACAJU U KONTEJNERE: Srećni su kada im komšije prime mališane na čuvanje
Foto: Reuters 18 Sept 2016

Jad i beda Venecuele

TOLIKO SU SIROMAŠNI DA DECU BACAJU U KONTEJNERE: Srećni su kada im komšije prime mališane na čuvanje

Planeta -

Neverovatno loša ekonomska situacija i kriza velik broj porodica iz Venecuele naterala je da ostave svoju decu, da ih se odreknu, pa čak i bace u smeće jer nemaju novca da ih prehrane.

Prošlog meseca pronađena je beba u kesi u jednom od bogatijih delova Karakasa, a jednogodišnjeg dečaka neko je ostavio u kartonskoj kutiji u gradu Čiudad Guajana, piše Dejli Mejl. Milioni gladuju, zemljom vlada nestašica hrane i lekova, a zbog prosečnih primanja od oko 50 dolara mesečno cveta crno tržište na kom se prodaje baš sve, pa čak i deca.

Porodice ostavljaju decu u sirotištima, daju državi da se brine za njih s obzirom na to da ih ne mogu izdržavati, majke tek rođene bebe ne vode kući iz bolnice već ih tamo ostavljaju, očajne porodice poklanjaju svoju decu drugim porodicama, a u najgorem slučaju ostavljaju ih i u smeću.

Sirotišta su pretrpana, a nadležne službe više i ne vode službene statistike o napuštenoj deci jer ih ima previše.Ona nešto starija deca, prepuštena sama sebi odaju se kriminalu, prostituciji, drogi, drugi izbor je umiranje od gladi. Prihodi u ovoj zemlji jako su niski, a cene hrane toliko su visoke da neke namirnice koštaju više nego u SAD-u.

Pobačaji su u Venecueli zabranjeni, a s obzirom na nestašicu lekova i cenu istih, do kontracepcije je gotovo nemoguće doći.Zulaj Pulgar (45), majka sedmoro dece, morala je svoju ćerku da da komšijama koji imaju petoro dece, jer nemaju dovoljno hrane.

Porodica Pulgar živi od penzije oca gospođe Pulgar koja iznosi oko šest dolara mesečno. Njihov doručak se uglavnom sastoji od hleba i kafe, dok za ručak i večeru jedu pirinač, bez priloga.Nenci Garsija (54) koja radi u lokalnoj prodavnici, uzela je devojčicu da se brine o njoj i rekla da je malena nju i njenog muža počela da zove mama i tata.

(Net.hr)

Kaže da su je primili u svoj dom, iako imaju već petoro svoje dece, jer nisu mogli da gledaju kako devojčica gladuje."Moj muž, deca i ja učimo je kako da se ponaša, kako da uči, oblači se i govori", rekla je Garsija.Iako je tužna što je morala da da svoje dete, Zulaj kaže da joj je drago što devojčica sada živi bolje i što uopšte živi jer da je ostala sa svojom pravom porodicom verovatno ne bi bila živa.

Svakog dana u socijalnu službu javlja se sve više roditelja koji mole da preuzmu brigu o njihovoj deci, ali i službe se bore s nedostatkom novca."Ljudi su očajni, dolaze i plaču, ne mogu da prehrane decu", rekla je socijalna radnica.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja