TRAMP BESAN NA MUSLIMANE: Oni ne sarađuju sa vlastima i ne prijavljuju sumnjive osobe
Foto: AP

Povodom napada u Orlandu

TRAMP BESAN NA MUSLIMANE: Oni ne sarađuju sa vlastima i ne prijavljuju sumnjive osobe

Planeta -

Republikanski kandidat na američkim predsedničkim izborima Donald Tramp optužio je danas muslimane koji žive u SAD da ne saradjuju sa vlastima i ne prijavljuju sumnjive osobe poput napadača na gej klub u Orlandu, koji je ubio 49 osoba.

Kandidatkinja Demokratske stranke Hilari Klinton ponovo je pokrenula pitanje lakog pristupa vatrenom oružju u SAD, dok je njen rival kritikovao muslimansku zajednicu u zemlji i van nje, kao što je činio i posle prošlogodišnjih terorističkih napada na Pariz i pucnjave u San Bernardinu.

"Potrebni su nam obaveštajni centri, jer ljudi koji žive u tim zajednicama znaju da li postoji nešto sumnjivo, ali to ne prijavljuju policiji, iako bi to morali da učine", rekao je Tramp u telefonskom intervjuu za CNN.

On je dodao da u SAD žive hiljade muslimana i da svaki od njih "u sebi nosi istu mržnju", zbog čega vlasti moraju da znaju ko su oni.

Milijarder je za televizijsku mrežu ABC ponovio da muslimanima iz Sirije i drugih delova sveta "u kojima se neguje mržnja" treba zabraniti ulazak u SAD, aludirajući na američko državljanstvo napadača na gej klub Omara Matina.

Sa druge strane, Hilari Klinton ocenila je da osobe koje žive poput "vukova samotnjaka" često predstavljaju skrivenu pretnju po bezbednost drugih, navodeći da je vatreno oružje u SAD lako dostupno.

"Treba ponovo uvesti zabranu opasnog oružja", rekla je Klintonova u telefonskom razgovoru za televiziju NBC.

Američki Kongres je 1994. godine usvojio desetogodišnju zabranu proizvodnje i prodaje pojedinih vrsta poluautomatskog oružja, ali su proizvodači iskoristili brojne rupe u zakonu da bi se oglušili o tu zabranu koja po isteku roka nije obnovljena.

Odgovarajući na optužbe Donalda Trampa da je odbijala da govori o radikalnom islamu, Klintonova je osudila ekstremni islamizam, navodeći da nema problem da kaže šta misli o tome, ali da neće davati demagoške izjave poput svog rivala i objaviti rat celoj jednoj religiji.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja