TRAMP I PUTIN JAČAJU SRBIJU: Amerika se povlači sa Balkana, Rusija preuzima ulogu!
Foto: AP, Reuters

Svetski stručnjaci uvereni da je naša zemlja na dobitku

TRAMP I PUTIN JAČAJU SRBIJU: Amerika se povlači sa Balkana, Rusija preuzima ulogu!

Planeta -

Saznajte zašto će novi predsednik Sjedinjenih Država prepustiti naš region ruskom lideru i povući američku vojsku s Kosova i Metohije.

VAŠINGTON/BEOGRAD - Donald Tramp će danas u podne položiti zakletvu i zvanično postati 45. predsednik SAD.Njegova neočekivana pobeda na izborima 8. novembra uzdrmala je svet, a promena politike u Vašingtonu ticaće se i Srbije, koja će, kažu stručnjaci, znatno ojačati zahvaljujući poboljšanju odnosa novog šefa Bele kuće s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.- Tramp neće biti zainteresovan za zapadni Balkan. On će se odatle povući. To će jasno ići u pravcu toga da će Rusija igrati vrlo jaku ulogu. Na Balkanu još postoje stari nacionalistički režimi, koji su nakon raspada Jugoslavije vodili glavnu reč. Na to nas je podsetio konflikt sa srpskim vozom na Kosovu i reakcija kosovskih Albanaca. Tu je i situacija u BiH sa RS, a i u Hrvatskoj. S Putinom, koji ima vrlo jasan interes da ojača Srbe, i na drugoj strani s Trampom, ponovo se stvara neravnoteža, pa bi Srbi na kraju jednostrano mogli da zaoštre ton - rekao je Zibo Jansen, nemački politikolog, u intervjuu za Dojče vele.Podela KosovaOn je dodao da je „strah u Prištini da je podela Kosova moguća sigurno opravdan“.- Tu ima potencijala za konflikt, a sada ga sprečavaju međunarodne trupe na Kosovu. Zaista očekujem da bi Tramp mogao da donese odluku o povlačenju svog kontingenta. Mislim da neće voditi računa ni o diplomatskim običajima ni o ugledu SAD, već da će sprovoditi vrlo jaku izolacionističku politiku - rekao je on i dodao da „lično misli da je to katastrofalan scenario“.Zajedničko rešenjePolitički analitičar Dragomir Anđelković smatra da će Amerikanci i Rusi generalno rešavati sporne probleme.- Oni će ustanoviti model saradnje, neku vrstu kišobrana za sva pitanja. Mislim da će Amerika, uz dogovaranje s Rusijom o spornim problemima, sigurno dopustiti Rusiji značajniju ulogu na Balkanu. To neće biti samostalna ruska uloga, nego zajednička, s tim što će Rusija biti ta koja će u većoj meri biti eksponirana, što je za nas povoljno - smatra Anđelković.Predsednica Beogradskog fonda za političku izuzetnost Sonja Liht kaže da je rano za predviđanja.- Što se Amerike tiče, zaista je velika promena u pitanju, ali i pored te promene, ne verujem da će se američka spoljna politika radikalno menjati prema Balkanu, sigurno ne u doglednoj budućnosti - smatra Liht.

ObrtUKIDA SANKCIJE DODIKUGovoreći o američkim sankcijama predsedniku RS Miloradu Dodiku, Jasen je kazao da može da zamisli da administracija Donalda Trampa ukida te sankcije.

- S obzirom na to da Rusija osuđuje te sankcije, Tramp zaista, ako želi nagodbu sa Putinom, u najmanju ruku neće slediti te sankcije. Naime, sankcije ne moraju da budu ukinute, one jednostavno ne moraju da se sprovode - rekao je on.

ŠOKIRAli AMERIKU I SVET objavili scenario u slučaju likvidacije u vašingtonu CNN O ATENTATU NA TRAMPA TOKOM INAUGURACIJETelevizija CNN prikazala je sinoć reportažu o tome ko nasleđuje predsednička ovlašćenja u slučaju ubistva Donalda Trampa za vreme inauguracije.Reporter Brajan Tod razmotrio je scenario atentata ne samo na izabranog predsednika već i na potpredsednika i vodeća lica kongresa.Prema ustavu SAD, navodi CNN, ako su predsednik i potpredsednik ubijeni ili nesposobni da izvršavaju svoju dužnost, zamenjuju ih predsednik Gornjeg doma Kongresa, a za njim sledi privremeni predsednik Senata. Ako se i njima nešto desi, obaveze predsednika ispunjavaju ministri, počevši od državnog sekretara.U slučaju s ovom inauguracijom situacija je još komplikovanija. Do podne Obamini ministri će već predati dužnosti - uključujući državnog sekretara Džona Kerija. Medutim, Senat još nije odobrio kandidaturu Reksa Tilersona na tu funkciju, pa će obavezu državnog sekretara privremeno preuzeti Kerijev zamenik.

OPASNOST Nestabilnost pred svečanostHAKERI ZAPRETILI, HILARIN PRIJATELJ NAJAVIO UBISTVO!NJUJORK - Hakerska grupa Anonimus zapretila je Donaldu Trampu, a prijatelj Hilari Klinton uhapšen je zbog najave atentata novog predsednika.Stanovnik Floride Dominik Pupolo (51) uhapšen je jer je u video-snimku koji je objavio na internetu pretio da će ubiti Trampa, saopštila je juče policija.Mediji kažu da je on porodični prijatelj Hilari Klinton.

Srećan Jovanjdan

SAMO U KURIRU 2 POKLONA: Poster ikona i dodatak Sveti Jovan Krstitelj

Ukoliko slavite Svetog Jovana, ne treba da propustite današnji Kurir jer vas čekaju 2 poklona: veliki poster - ikona Svetog Jovana Krstitelja sa najvažnijim datumima pravoslavnog kalendara za 2017. godinu i poklon dodatak Srpske slave.

U poklon dodatku saznaćete sve o Jovanjdanu, sve o životu krstitelja Isusa Hrista, pronaći ćete mnoštvo informacija o ovom svecu, slavi i običajima.

Srećna slava svima koji slave!

Ekipa Kurira

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track