TRAMP I PUTIN KO REGAN I GORBAČOV: Prvi susret dva lidera uskoro na Islandu
Foto: Fonet, Reuters

Na neutralnom

TRAMP I PUTIN KO REGAN I GORBAČOV: Prvi susret dva lidera uskoro na Islandu

Planeta -

LONDON - Novoizabrani američki predsednik Donald Tramp planira da se sastane s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom tokom svog prvog putovanja u inostranstvo u svojstvu predsednika SAD, ubrzo pošto stupi na dužnost, a sastanak će verovatno biti održan na Islandu, tvrdi Sandej tajms.

Britanski list navodi da će Tramp tokom samita s Putinom, u nedeljama nakon što postane predsednik, pokušati da "resetuje" odnose sa Kremljom, kao kada se i bivši američki predsednik Ronald Regan svojevremeno sastao u Rejkjaviku sa sovjetskim liderom Mihajlom Gorbačovim 1986, tokom hladnog rata.

Sandej tajms kao izvor navodi neimenovane britanske zvaničnike za koje tvrdi da su ih Tramp i njegov tim informisali o tom planu. Tramp, koji će biti inaugurisan u petak 20. januara, počeće da radi na sporazumu o ograničenju nuklearnog oružja u okviru nastojanja da obnovi veze između dve sile, navodi se u tekstu.

Britanski list tvrdi, na osnovu informacija iz neimenovanih izvora koji su, kako objašnjava, o tom planu razgovarali sa zvaničnicima u ruskoj ambasadi u Londonu, da je Moskva spremna da pristane na samit Trampa i Putina. Istovremeno, islandske vlasti kažu da nisu upoznate sa evantualnim planom za takav susret na tlu te zemlje, ali izražavaju spremnost da budu domaćin samita u cilju poboljšanja odnosa na relaciji Vašington-Moskva, prenosi AFP.

"Islandska vlada nije primila nikakav upit s tim u vezi", rekao je islandski ministar spoljnih poslova Gudlaugur Tor Tordarson.Kako je dodao, ako zvaničnici u Vašingtonu upute zvanični zahtev islandskoj vladi da organizuje samit u Rejkjaviku, islandske vlasti će pozitivno na to gledati i pokušati da time i same doprinesu poboljšanju odnosa između SAD i Rusije, podsetivši da je u tom gradu i 1986, u kući Hofdi, održan sličan samit.

AFP podseća da je Tramp izrazio divljenje prema Putinu i da je nerado prihvatio zaključak američke obaveštajne službe da su hakeri koji deluju u ime ruske vlade bili umešani u američke predsedničke izbore. U intervjuu za Vol strit džornal, koji je objavljen u petak, Tramp je nagovestio da bi mogao da ukine sankcije koje su uvedene Rusiji zbog optužbi za sajber napada Moskve, ukoliko Rusija pomogne SAD u pogledu ključnih ciljeva kao što je borba protiv džihadističkih grupa.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track