TRAMP NAREDIO UNIŠTENJE ISLAMSKE DRŽAVE: Amerika će poslati trupe da se obračunaju sa teroristima?!
Foto: Reuters

Poslednja faza

TRAMP NAREDIO UNIŠTENJE ISLAMSKE DRŽAVE: Amerika će poslati trupe da se obračunaju sa teroristima?!

Planeta -

VAŠINGTON - Američki predsednik Donald Tramp u subotu je potpisao izvršnu uredbu, kojom traži vojni plan za pobedu u borbi protiv takozvane Islamske države.

Rojters navodi da primerak uredbe nije još dostupan i da se njeno zvanično objavljivanje tek očekuje, ali ocenjuje da će zbog ove uredbe Pentagon verovatno morati da agresivnije koristi svoje naoružanje i američke trupe.

Američki zvaničnici, koji nisu želeli da budu imenovani, sumnjaju da će vojska te zemlje zastupati fundamentalnu promenu ključne strategije, skrojene za vreme administracije bivšeg predsednika SAD Baraka Obame - oslanjanje na lokalne snage koja treba da urade većinu borbenih dejstava i, pri tome, ginu u Siriji i Iraku.

"Biće veoma uspešna", ocenio je Tramp dok je potpisivao uredbu u Ovalnoj sobi u Beloj kući.

Na brifingu za novinare u subotu, visoki zvaničnik Trampove administracije najavio je prethodno da će Tramp uskoro potpisati izvršnu uredbu u kojoj će tražiti od zajedničkog komiteta načelnika generalštabova da mu obezbede plan u narednih 30 dana o tome kako poraziti Islamsku državu.Američki ministar odbrane Džejms Matis zalagao se za snažniji pristup u borbi protiv Islamske džave, ali britanska agencija navodi da je nejasno kakav će njegov pristup dalje biti. Američki vojni zvaničnici već duže vreme priznaju da bi SAD brže pobedile Islamsku državu koristeći sopstvene snage, umesto lokalnih boraca, na bojnom polju.

Međutim, mnogi od njih tvrde, pobeda bi usledila na račun gubitka više života američkih građana i na kraju bi malo bilo učnjeno za stvaranje trajnog rešenja sukoba, podstaknutih žestokim etničkim, verskim i političkim podelama u zemljama u kojima je snažno antiameričko osećanje.

Stručnjaci navode da bi Pentagon i dalje mogao da traži dodatne snage, pored skoro 6.000 američkih vojnika raspoređenih u Iraku i Siriji danas, da pomognu američkoj vojsci da napreduje i učini više u borbama.Oni, takođe, navode da bi Pentagon mogao da se fokusira na opcije manjeg obima poput povećanja broja borbenih helikopterima i vazdušnih udara, kao i dovođenje više artiljerije.Vojska može tražiti i veća ovlašćenja za donošenje odluka na bojištu, dodaju stručnjaci.

Bonus video

Prva sedmica Trampove vladavine

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track