TRAMP NE MORA DA ŽURI: Evo zašto Rusima odgovaraju sankcije!
Foto: Profimedia

Ruska ekonomija

TRAMP NE MORA DA ŽURI: Evo zašto Rusima odgovaraju sankcije!

Planeta -

Ruski predsednuik Vladimir Putin možda će još malo pričekato pre nego što pokrene pitanje ukidanja sankcija sa američkim kolegom Donaldom Trampom.

One su uvedene 2014. i uspešno su sprečile razvoj ruske privrede i jačnje ruske rublje. Ali upravo je slaba rublja olakšala ruskoj vlasti da uspešno balansira budžet.

Ukidanje sankcija od strane SAD bi ojačalo rublju bar deset odsto predviđa Blumberg, dok se veći deo stručnjaka slaže da bi rast bi bar oko pet odsto.

Najveći prihod budžeta Rusije dolazi od izvoza nafte i gasa koji su vezani za dolar. Slaba rublja u dobroj meri kompezuje pad cena nafte i gasa na svstkom tržištu.

Slaba rublja podstuče domaću proizvodnju i trgovnu, a Rusi planiraju da preveliko jačanje spreče kupovinom deviza na domaćem tzržištu.

Prema oceni jdnog stručnjaka, Rusi svakako nisu srećni sa prelikim padom rublje, i pokušaće da je makar malo osnaže. Rusko ministartsvo finansija je predložilo dalju devalvaciju rublje od 10 odsto.

Rublja je doživela svoj minimum u odnosu na dolar prošlog januara, ali je pokom 2016, povratila 20 odsto svoje vrednosti.

(RT)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja