TRAMP JE OPTIMISTA: Uredba o zabrani ulaska migrantima biće vraćena!
Foto: Reuters (9.2.2017)

PONOVO SE ŽALIO SUDU

TRAMP JE OPTIMISTA: Uredba o zabrani ulaska migrantima biće vraćena!

Planeta -

Američki predsednik Donald Tramp izjavio je danas da "nema sumnje" da će Vrhovni sud usvojiti njegovu žalbu na odluku Apelacionog suda u San Francisku da ne vrati na snagu dekret o privremenoj zabrani ulaska državljana sedam islamskih zemalja u SAD

On je na konferenciji za novinare u Beloj kući, posle sastanka s japanskim premijerom Šinzom Abeom, rekao da će njegova administracija nastaviti da radi na tom slučaju.

"Nema sumnje da ćemo ga dobiti", kazao je Tramp i obećao da će učiniti sve da održi zemlju bezbednom.Apelacioni sud u San Francisku odbio je ranije danas da vrati na snagu Trampov dekret o privremenoj zabrani ulaska u SAD državljanima Irana, Iraka, Libije, Somalije, Sudana, Sirije i Jemena.

Veće od tri sudije jednoglasno je odbilo da suspenduje presudu suda niže instance kojom je prošle nedelje zabrana privremeno stavljena van snage po tužbi saveznih država Vašingtona i Minesote.

Ministarstvo pravde i Trampova administracija tvrde da predsednik ima ustavno pravo da ograniči ulazak u SAD i da sudovi ne mogu da preispituju njegovo uverenje da je takav korak neophodan kako bi se sprečio terorizam.

Uredba o zabrani ulaska za državljane sedam islamskih zemalja, koju je Tramp doneo sa ciljem da smanji opasnost od terorizma, važi 90 dana te se može desiti i da istekne dok nađe svoj put do Vrhovnog suda.

(Beta AP)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track