TRAMP OPTUŽIO HILARI: Klintonova je iza sebe ostavila smrt, razaranje i terorizam!
Foto: Fonet I AP

Prihvatio nominaciju

TRAMP OPTUŽIO HILARI: Klintonova je iza sebe ostavila smrt, razaranje i terorizam!

Planeta -

Donald Tramp optužio je Hilari Klinton da je iza sebe kao državna sekretarka ostavila "smrt, razaranje, terorizam i slabost" i obećao da će biti oštar prema kriminalu i ilegalnim imigrantima u govoru kojim je u četvrtak prihvatio republikansku nominaciju za američkog predsednika.

Trampov govor konstruisan je tako da uspostavi atmosferu za predizbornu kampanju protiv Klintonove, što je odgovor republikancima koji smatraju da je najbolji način na koji može ujediniti podeljenu stranku da izloži zašto ona ne bi trebalo da bude izabrana 8. novembra.

Dok je masa uzvikivala "Zatvori je" zbog njenog postupanja u američkoj spoljnoj politici, Tramp im je odmahnuo i rekao: "Porazimo je u novembru".

Hiljade pristalica koje su se okupile u kongresnoj dvorani su bučno odobrili.

Reči Donalda Trampa (70) zaključile su četverodnevni kongres koji je istakao njegov napor da zaleči pukotine u Republikanskoj stranci zbog njegove protivmigrantske retorike i zabrinutosti zbog njegovog temperamenta. Skup su bojkotovala mnoga velika imena republikanskog establišmenta, poput kandidata iz 2012. Mita Romnija i članova porodice Bu[ koji su stranci dali dva zadnja predsednika.

Tramp je ostao kod svoeg čvrstog stava prema ilegalnim imigrantima rekavši kako oni uzimaju radna mesta američkim građanima a u nekim slučajevima i vrše zločine. Optužio je predsednika Baraka Obamu da podstiče rasne napetosti umesto da ih smiruje.

U svom govoru ponudio je malo pojedinosti o svojim politikama već je pre prikazao sebe kao svežu alternativu tradicionalnim političarima, koji je spreman razmotriti nove pristupe za rešavanje problema i pomoći radnicima koji se osećaju ostavljenim na cedilu.

Što se tiče Klintonove osudio je politiku izgradnje nacije koju je zapravo do izvesne mere uveo Džordž W. Buš, bez spominjanja imena ovog republikanskog predsednika koji je započeo ratove u Avganistanu i Iraku. Tramp je rekao kako je izgradnja nacije koju je sledila Klinton u Iraku, Libiji, Egiptu i Siriji učinilo loše stanje još gorim. Okrivio ju je za uspon militanata Islamske države i osudio njenu spremnost da primi hiljade izbeglica iz Sirije.

"Nakon 15 godina ratova na Bliskom istoku, nakon milijardi dolara potrošenih i hiljada života izgubljenih, stanje je gore nego što je ikad bilo. Ovo je ostavština Hilari Klinton: smrt, razaranje, terorizam i slabost", rekao je Tramp.

Tramp je isto tako optužio Klintonovu (68) da je lutka velikog biznisa, medijske elite i velikih donatora koji žele sačuvati sadašnji politički sistem.

Navodeći talas nasilja u američkim gradovima Tramp je obećao da će uvesti zakon i red upozoravajući da 160.000 ilegalnih imigranata s kriminalnim dosjeima "noćas slobodno lutaju kako bi zapretili miroljubivim građanima".

Tramp je rekao kako bi se brzo pozabavio nasiljem poput ubistva pet policajaca u Dalasu ranije ovoga meseca.

"Poručio bih svima vama: zločinu i nasilju koje danas pogađa našu zemlju uskoro će doći kraj. Počinjući 20. januara 2017. sigurnost će biti obnovljena", rekao je Tramp.

Sledeći predsednik preuzima dužnost 20. januara.

(Hina)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja