TRAMP PREKINUO RAZGOVOR SA AUSTRALIJSKIM PREMIJEROM: Evo šta je naljutilo američkog predsednika
Foto: Reuters

Naljutio se

TRAMP PREKINUO RAZGOVOR SA AUSTRALIJSKIM PREMIJEROM: Evo šta je naljutilo američkog predsednika

Planeta -

Telefonski razgovor američkog predsednika Donalda Trampa i australijskog premijera Malkolma Ternbula je skraćen zbog nesuglasica oko bilateralnog sporazuma o prihvatu izbeglica, piše Vašington post.

Prema američkom listu, Tramp je naprasno prekratio razgovor posle kritikovanja sporazuma koji je sklopio njegov prethodnik Barak Obama o prihvatu izbeglica koje je Australija poslala u kontroverzne kampove. Prema navodima lista američki predsednik je rekao da je to "najgori sporazum ikad sklopljen".

Kako je naveo Vašington post juče, Tramp je posle 25 minuta prekinuo razgovor koji je trebalo da traje jedan sat, kao i da je rekao da od četiri telefonska razgovora koje je imao sa stranim vođama u subotu taj bio "daleko najgori". Kanbera je u novembru prošle godine dogovorila vanredni sporazum s administracijom Baraka Obame o prihvatu najmanje 1.600 migranata izolovanih u kampovima.

Australija je odbila da prihvati te migrante i drži ih u izolovanim kampovima u ostrvskim zemljama u Pacifiku, Nauru i Papua Novoj Gvineji. Ternbul je navodno tražio razjašnjenje o budućnosti sporazuma pošto je Tramp u petak potpisao ukaz o privremenoj zabrani ulaska u zemlju izbeglica i državljana iz sedam većinski muslimanskih zemalja.

Posle telefonskog razgovora s američkim predsednikom Ternbul je u ponedeljak rekao da će sporazum biti poštovan. Ali sinoć, ubrzo posle objave članka u Vašington postu Donald Tramp je doveo sporazum u pitanje. "Zamislite. Obamina administracija je prihvatila da preuzme hiljade ilegalnih imigranata od Australije. Zašto? Preispitaću taj glupi dogovor", napisao je Tramp u tviter poruci.

Tramp je navodno rekao da "ima nameru" da poštuje taj sporazum ali prema oceni Vašington posta to mu daje manevarski prostor da se izvuče iz njega, dok Bela kuća šalje pomešane poruke oko toga u kom stanju je sporazum. Upitan danas o pisanju američkog lista Ternbul je rekao da je bolje da se ovakvi razgovori vode otvoreno i da ostanu privatni i dodao: "Mogu vas uveriti da su naši odnosi veoma solidni".

Australijanci naviknuti na dugogodišnje prijateljske veze sa SAD potpuno su zaokupljeni ovim izveštajem o sporu. Informacija Vašington posta je bila glavna tema na tviteru u Australiji i vodeća tema glavnih sajtova vesti.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track