TRAMP SE NE OBAZIRE NA KRITIKE: I republikanci i demokrate će mi se zahvaljivati zbog smene Komija
Foto: Reuters

Odlučan

TRAMP SE NE OBAZIRE NA KRITIKE: I republikanci i demokrate će mi se zahvaljivati zbog smene Komija

Planeta -

Američki predsednik Donald Tramp branio je danas odluku da smeni direktora Federalnog istražnog biroa (FBI) Džejmsa Komija i rekao da će mu i republikanci i demokrate "biti zahvalni" zbog toga.

Tramp nije pomijao da li će i kakve efekte smena Komija imati na istragu o kontaktima njegove kampanje sa Rusijom, koju on naziva "prevarom". On je rekao da će imenovati zamenu koja će "raditi mnogo bolji posao i povratiti duh i prestiž FBI-ja".

Foto: Reuters
Foto: Reuters

U obraćanju na Tviteru Tramp je napisao da je Komi "izgubio poverenje svih u Vašingtonu" i dodao da će mu "kad se situacija smiri svi biti zahvalni". Pored želje da se povrati "poverenje javnosti" u rad FBI, Komiju je zamereno i rukovođenje istragom o mejlovima Hilari Klinton, koja ga je u više navrata optuživala da je odgovoran za njen poraz na izborima.

I republikanski i demokratski senatori su izrazili nezadovoljstvo smenom Komija. Komi je tek drugi direktor FBI u istoriji koji je smenjen, a prvi je bio Vilijem Sešns koga je predsednik Bil Klinton smenio 1993. zbog etičkih pitanja.

Demokrate su smenjivanje Komija uporedile sa "masakrom subotnje večeri" tokom afere Votergejt 1973. kada je tadašnji predsednik Nikson smenio specijalnog tužioca što je dovelo do ostavki ministra pravde i njegovog zamenika.

Komija (56) je na čelo FBI postavio Barak Obama 2013. na period od 10 godina, iako to ne garantuje da će direktor ostati na položaju ceo mandat.

(Beta/AP)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI U 14 SATI UŽIVO: Kako će Srbija stati na rep Vilijamu Vokeru

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track