TRAŽI SVOJA PRAVA: Evo zašto bivši vlasnik Hitlerove rodne kuće tuži državu
Foto: Routters, Profimedia

Nema nagodbe

TRAŽI SVOJA PRAVA: Evo zašto bivši vlasnik Hitlerove rodne kuće tuži državu

Planeta -

Bivši vlasnik kuće u kojoj se rodio Adolf Hitler tužio je državu zbog eksproprijacije, nakon što su poslanici u austrijskom parlamentu usvojili regulativu kako bi osigurali da ovaj objekat nikada ne postane svetilište neonacista, rekao je portparol suda.

Donji dom austrijskog parlamenta usvojio je u decembru prošle godine regulativu o obaveznoj kupovini zgrade u kojoj je rođen nacistički lider Adolf Hitler u gradu Braunau am In.

- Dobili smo tužbu vlasnika. Vlasnik pokušava da ospori ustavnu valjanost zakona - rekao je portparol Ustavnog suda, dodajući da se ovakvi slučajevi rešavaju za nekoliko meseci.

Ministarstvo unutrašnjih poslova iznajmljivalo je ovu zgradu od 1972. godine i gradske vlasti su je koristile u različite svrhe. Grad Braunau am In nalazi se u blizini granice sa Nemačkom. Poslednjih godina zgrada je bila prazna.

Vlasnik, penzionisana Gerlinde Pomer, u više navrata do sada odbijala je predloge vlasti za nagodbom. Nen advokat je rekao da oni neće odustati i da će, ako bude potrebe, izneti slučaj i pred Evropski sud za ljudska prava.

(Srna)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja