TRIJUMF NAD BOLEŠĆU: Pobedio sam ebolu, živ sam i presrećan

Dobre vesti stižu iz SAD

TRIJUMF NAD BOLEŠĆU: Pobedio sam ebolu, živ sam i presrećan

Planeta -
Oporavak je iskustvo koje vas učini poniznim i zahvalnim. Nažalost, mnogo njih nije imalo sreću da ozdravi, rekao je juče Ašoka Mukpo, izlečeni američki kamerman

OMAHA/MADRID - Američki kamerman Ašoka Mukpo, koji se zarazio ebolom dok je radio u Liberiji, izlečen je i juče je napustio bolnicu, a poboljšano je i zdravlje prve medicinske sestre koja se inficirala ovim opasnim virusom.Analiza krvi pokazala je da Mukpo više nije zaražen virusom ebole, saopštio je Medicinski centar Nebraska.Zaraza- Oporavak od ebole je iskustvo koje vas učini poniznim i zahvalnim. Nažalost, mnogo njih nije imalo sreću da ozdravi kao što sam je imao ja. Presrećan sam što sam živ - rekao je Mukpo.On se zarazio virusom ebole dok je za američku kuću NBC njuz izveštavao iz prestonice Liberije, a dovezen je na lečenje u SAD 6. oktobra. Mukro je već drugi pacijent koji se u Medicinskom centru Nebraska izlečio od ebole.Istovremeno, klinički centar NIH u blizini Vašingtona saopštio je da je poboljšano zdravstveno stanje Nine Fam (26), prve medicinske sestre koja se zarazila ebolom pošto je bila u kontaktu sa preminulim pacijentom u bolnici u Dalasu. Ocena njenog zdravstvenog stanja je povećana sa „osrednjeg“ na „dobro“.Sporni tretmanTroje pacijenta u SAD dosad je primilo krv ili krvnu plazmu doktora Kenta Brentlija, obolelog koji je preživeo ebolu, kao eksperimentalni tretman protiv zaraznog virusa. Međutim, lekari još nisu ubeđeni u delotvornost ove procedure.Doktor Džesi Gudman, profesor medicine i infektivnih bolesti na Medicinskom centru univerziteta Džordžtaun, kaže da je potrebno još istraživanja o efektivnosti transfuzija.

- Ne znamo da li transfuzija krvi od nekoga ko se oporavio od bolesti zaista pomaže. Ne znamo. Činjenica da neki koji su primili krv ozdrave ne znači da su se oporavili zahvaljujući transfuziji - kaže dr Gudman.On je dodao da je transfuzija, možda, samo jedan od tretmana lečenja.

OptimizamKRAJ EBOLE ZA POLA GODINEGeneralni sekretar Međunarodne federacije Crvenog krsta i polumeseca Elhađ As Si ocenio je da epidemija ebole može da se suzbije u roku od četiri do šest meseci. Uslov za to su dobre mere izolacije, pravilan tretman potvrđenih slučajeva i bezbedne sahrane preminulih.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track