TURCI LEČILI PRVOG ČOVEKA ISLAMSKE DRŽAVE: A onda ga poslali u Libiju da ga ne ubije neko
Foto: Profimedia

Očigledna saradnja

TURCI LEČILI PRVOG ČOVEKA ISLAMSKE DRŽAVE: A onda ga poslali u Libiju da ga ne ubije neko

Planeta -
Lider Islamske države Ebu Bekr Al Bagdadi prešao je iz Turske u Libiju da izbegne "lov" bagdadskih obaveštajaca nakon što je praćen nakon nekoliko lociranja u Iraku i Siriji.

"Ebu Bekr el-Bagdadi, koji je povređen u Siriji upućen je u Tursku na lečenje, a odatle je poslat u Libiju," objavili su mediji na arapskom jeziku citirajući bivšeg egipatskog obaveštajca Hešama Kairulah.

Izvori u Libiji rekli su da je Al Bagdadi stigao u Sirt, rodni grad ubijenog libijskog diktatora Moamera Gadafija, koji je pod kontrolom Takfiri grupe.

Lider ID-a sada vodi život koji je najtajniji na svetu a njegova teroristička grupa je pod velikim vazdušnim napadom od strane sirijske, ruske i iračke armije u zapadnom Iraku i istočnoj Siriji.

Prema ranijim izveštajima od ove godine, lider ID je uvek u pokretu između iračkog Mosula i sirijske Rake - samoproglašene prestonice terorističke grupe.

U oktobru prošle godine iračka avijacija bombardovala je njegov konvoj dok je odlazio u Al Karable na sastanak sa komandantima ID-a, a tom prilikom je poginulo 25 drugih militanata.

Nakon nekoliko dana on je prebačen u Raku, gde su mu hirurzi spasili život ali nisu mogli da mu pruže temeljan tretman zbog nedostatka medicinske opreme.

Nakon toga, odveden je u Tursku na lečenje izvori tvrde da će biti potrebno nekoliko meseci za njegov oporavak.

(FARS)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track