TURSKA I AUSTRIJA U OPASNOJ SVAĐI Čavušoglu: Zbog vaše blokade u EU, radićemo svuda protiv vas
Foto: Reuterss, 19.02.2016.

Sukob

TURSKA I AUSTRIJA U OPASNOJ SVAĐI Čavušoglu: Zbog vaše blokade u EU, radićemo svuda protiv vas

Planeta -

Nakon zahteva Austrije da se zamrznu pristupni pregovori Turske sa Evropskom unijom i blokade odluke u Savetu ministara spoljnih poslova EU zaoštrile su se tenzije između Ankare i Beča.

Turska je najavila otvoreni kurs konfrontacije protiv Austrije, a austrijski kancelar Kristijan Kern kritikovao je reakciju Ankare kao „preteranu“.

Šef turske diplomatije Mevlut Čavušoglu oštro je napao Austriju zbog veta ministra spoljnih poslova Sebastijana Kurca koji je uložio u utorak na zajedničku deklaraciju EU o pristupnim pregovorima Turske. On je najavio da će sada "na svim nivoima nastupati protiv Austrije".

"Neću diskutovati sa Austrijom, zemljom čiji je parlament doneo odluke protiv nas, a i njihovi mediji negativno izveštavaju o nama", kazao je Ccavušoglu turskim medijima.

Ministar za evropska pitanja Turske Emer Čelik kritikovao je Beč i kazao da Austrija sabotira EU.

Ministri inostranih poslova EU nisu uspeli da se dogovore, u utorak u Briselu, oko zajedničke deklaracije o pristupnim pregovorima sa Turskom. Kao jedini šef diplomatije je Kurc blokirao odluke o proširenju i pristupne pregovore sa Turskom. On je tražio zamrzavanje pristupnih pregovora sa Turskom, što su druge države odbile.

Austrijski kancelar stao je iza Kurca i naglasio da njegovo delovanje nije nikakva provokacija, već se radi o stavu Austrije. Istovremeno je konstatovao da je propao pokušaj Austrije da u EU nađe saveznike.

Kada je reč o Turskoj, Kern ističe da je stav Austrije da pristupanje te zemlje EU ne dolazi u obzir. Međutim, on naglašava da je stav i da je Turska važan partner, na primer po pitanju ekonomske i bezbednosne politike, ali i po pitanju izbeglica.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track