TURSKA OPOZICIJA NE PRIZNAJE REZULTATE REFERENDUMA: Traže ponovno brojanje oko 40 odsto glasova!
Foto: AP

Primedbe

TURSKA OPOZICIJA NE PRIZNAJE REZULTATE REFERENDUMA: Traže ponovno brojanje oko 40 odsto glasova!

Planeta -

Glavna turska opoziciona stranka Republikanska narodna partija zahteva ponovno brojanje glasova u referendumu koji bi mogao da proširi ovlašćenja predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana, saopštio je danas zamenik predsedavajućeg stranke Erdal Aksunger.

AP javlja da je glavna opoziciona stranka traži ponovno brojanje 37 odsto glasova. Stranka je ranije saopštila da je uočeno mnogo nepravilnosti tokom referenduma, prenosi Rojters.

Oni su danas kritikovali i odluku Izborne komisije da se prilikom brojanja glasova sa današnjeg referenduma kao važeći smatraju i glasački listići bez zvaničnog pečata. Potpredsednik te stranke Bilent Tezdžan je rekao da su zbog takve odluke rezultati referenduma "suočeni sa ozbiljnim problemom legitimiteta".

"Izborna komisija je promenila pravila glasanja. To znači da je dozovolila izbornu prevaru", izjavio je Tezdžan, javlja AP.

Svoju odluku je Izborna komisija obrazložila tvrdnjom da su se mnogi birači žalili da su dobili glasačke listiće bez zvaničnog pečata.

ČAVUŠOGLU: ISHOD REFERENDUMA JE ROĐENJE NOVE TURSKE

Ministar spoljnih poslova Turske Melvut Čavušoglu pozdravio je pobedu svoje vlade na referendumu kao rođenje "nove Turske". Čavušoglu se obratio grupi pristalica u svom rodnom gradu Antaliji, rekavši: "Od sada, zaista postoji nova Turska. Biće stabilnosti i poverenja u novoj Turskoj", prenosi AP.

Pro-kurdska Demokratska partija (HDP) rekla je da će osporiti dve trećine glasova, rekavši da "postoje indikacije da je 3-4 odsto glasova izmanipulisano", prenosi AFP.

S druge strane, vođa turske opozicione nacionalističke patije MHP Devlet Bahčeli rekao je da je ishod referenduma o proširenju predsedničkih ovlašćenja "nesumnjivo uspešno dostignuće" i da ga kao takvo treba poštovati.Bahčeli, koji je podržao ustavne promene, u saopštenju pošto su rezultati pokazali pobedu predloženih ustavnih promena, naveo je da su glasači slobodnom voljom izabrali da Turska napusti parlamentarni sistem vladavine i prihvati predsednički.

On je dodao da je, ishodom referenduma, Turska odbacila prethodne pretnje i ucene celog sveta da se "progura" protivljenje izmenama ustava.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track