TURSKI ŠPIJUNI VRŠLJAJU NEMAČKOM: Pojačan rad službi nakon zatezanja odnosa dve zemlje
Foto: Shutterstock

Tihi rat

TURSKI ŠPIJUNI VRŠLJAJU NEMAČKOM: Pojačan rad službi nakon zatezanja odnosa dve zemlje

Planeta -

Nemačka vlada saopštila je danas da je primećen veliki porast turskog špijuniranja unutar Nemačke, gde rastu tenzije sa brojnom turskom zajednicom uoči referenduma o proširenju ovlašćenja predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana, zakazanog za idući mesec, prenosi Rojters.

Odnosi između Nemačke i Turske pali su na najniži nivo zbog problema oko turskih političkih mitinga na teritoriji Nemačke koji za cilj imaju da obezbede podršku dijaspore za referendum, a kontinuirano opadaju od propalog državnog udara u julu prošle godine.

Savezna kancelarija za zaštitu ustava (BfV) primetila je veliki porast obaveštajnih napora Turske u Nemačkoj, navodi se u saopštenju kancelarije, bez daljih detalja. Glavni savezni tužilac Nemačke pokrenuo je u januaru istragu o mogućoj špijunaži sveštenika poslatih iz Ankare u Nemačku.

Predsednik BfV Hans-Georg Masen naglasio je svoju zabrinutost oko tenzija između Turaka desničara u Nemačkoj i pristalica Kurdske radničke partije (PKK).

"Postoji opanost od sukoba između desničara i pristalica PKK, zbog toga što postoji ogroman potencijal za opasnost u obe grupe", rekao je Masen.

Masen se nije dotakao problema špijunaže. Rekao je novinarima u januaru da nemačka neće tolerisati obaveštajne operacije Turske na teritoriji nemačke države.

Nemački i turski ministri spoljnih poslova, Zigmar Gabrijel i Mevlut Čavušoglu, sastali su se ranije danas da, između ostalog, razgovaraju i o mitingu koji bi Erdogan trebalo da održi u Nemačkoj.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track