TUSK PROGOVORIO: Zbog njih zamalo da propadne dogovor Grčka-EU!
Foto: Reuters

Na ivici katastrofe

TUSK PROGOVORIO: Zbog njih zamalo da propadne dogovor Grčka-EU!

Planeta -
Rekao sam oboma da ću kazati javnosti da Evropa ide u katastrofu zbog 2,5 milijardi evra oko kojih njih dvoje ne mogu da se slože, ispričao šef Evropskog saveta

ATINA - Evropa je bila vrlo blizu katastrofe tokom pregovora između Grčke i njenih kreditora koji umalo da završe neuspehom prošlog vikenda, rekao je u intervjuu za grčki list Katimerini šef Evropskog saveta, Donald Tusk.

Tusk je otkrio kakva se drama odvijala tokom 17 sati pregovora pre nego što su dve strane u ponedeljak ujutro konačno postigle sporazum, kojim je sprečen kolaps finansijskog sektora u Grčkoj i izlazak te zemlje iz evrozone.

Donald Tusk (Foto: AP)
Donald Tusk (Foto: AP)

Problem je nastao jer nemačka kancelarka Angela Merkel i premijer Grčke Aleksis Cipras nisu mogli da se slože po pitanju iznosa novca koji iz grčkog privatizacionog fonda treba da se odvaja za investicije.

Aleksis Cipras i Angela Merkel žestoko lomili koplja (Foto: Reuters)
Aleksis Cipras i Angela Merkel žestoko lomili koplja (Foto: Reuters)

"Tokom pregovora, oko sedam ujutru, kada su Cipras i Merkelova zatražili pauzu, osećao sam da postoji veliki rizik da pregovori propadnu", rekao je Tusk za grčki list. "Tada nisu mogli da se dogovore oko cifre od 2,5 milijardi evra. Rekao sam im da sam, ako pregovori propadnu, spreman da javnosti kažem da se Evropa bliži katastrofi zbog 2,5 milijardi evra", kazao je šef Evropskog saveta.

To je trglo dvoje političara, pa je kompromis nađen.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track