U OČIMA PUTINA TRAMP JE MOGAO DA POMIRI MOSKVU I VAŠINGTON: A napad u Siriji je došao kao hladan tuš
Foto: Shutterstock, Reuters, AP

Ocena Frans Presa

U OČIMA PUTINA TRAMP JE MOGAO DA POMIRI MOSKVU I VAŠINGTON: A napad u Siriji je došao kao hladan tuš

Planeta -

U očima Vladimira Putina, Donald Tramp je bio onaj koji bi mogao da pomiri Moskvu i Vašington, ali se ruski predsednik našao pred izazovom američkog kolege, koji je intervenisao na "njegovom terenu", u Siriji, gde je Rusija "gospodar igre" od 2015. godine, ocenila je danas agencija Frans pres.

Američki napad na sirijsku vojsku za Moskvu ima efekat "hladnog tuša". Moskva je do sada smatrala da je Tramp "lakši" od prethodnika Baraka Obame, posebno po pitanju Sirije.

Tokom svoje predizborne kampanje, Tramp se zalagao za "normalizaciju" odnosa s Rusijom. Neki su čak smatrali da je Tramp "ruski čovek" a mnogi iz njegovog okruženja su optuženi da su u dosluhu s Moskvom. Tramp je takodje rekao da će borba protiv džihadista Islamske države biti prioritet njegove administracije.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izrazio je razočarenje Rusa prema Trampu.

"Neverovatno je da taj isti predsednik Tramp tokom kampanje govori da mu je jedan od prioriteta borba protiv Islamske države, a onda deluje skroz suprotno tome", rekao je Peskov.

Kremlj je rekao da je Rusija bila obaveštena o napadu dva sata pre početka bombardovanja koji je predstavljao odgovor SAD na nedavni napad navodno hemijskim oružjem koji je pripisan sirijskim vlastima.

Putin je žestoko reagovao, optužujući SAD za agresiju protiv sirijske suverene države i da će taj napad negativno uticati na rusko-američke odnose. Rusija smatra da američki napad predstavlja i "udarac na borbu protiv terorizma".

Američki napad pokreće i pitanja o zaštiti koju je Rusija pružila sirijskom savezniku. "Rusija je pomogla Siriji da poboljša svoju protiv-vazdušnu odbranu, ali se čini da to Amerikancima nije bila neka prepreka", izjavio je Frans presu ruski vojni stručnjak Pavel Felgenhauer.

Portparol ruske vojske Igor Konašenkov izjavio je da će sirijska protiv-vazdušna odbrana biti dodatno pojačana posle američkog napada.

Napad se dogodio nekoliko dana pre posete američkog državnog sekretara Reksa Tilersona Moskvi.

Felgenhauer je ocenio da napad "ne bi trebalo da ugrozi američko-ruske odnose" niti da dovede do odlaganja ili otkazivanje Tilersonove posete Moskvi.

"Tramp ima ozbiljnih unutrašnjih problema i hteo je da pokaže da je za razliku od slabog Obamu, kako ga smatra, spreman da naredi napade. Svi ćemo žestoko da osudimo napad, biće uvreda ali nećemo preduzeti nikakve radikalne mere", dodao je vojni stručnjak.

Prema njegovim rečima, Vašington je naveo da ti napadi ne bi trebalo da budu ponovljeni.

"To ne liči na kampanju da se oslabi ili eliminiše sirijski predsednik Bašar el Asad", kojeg Kremlj smatra nezaobilaznim faktorom za rešavanje sirijske krize, dodao je vojni ekspert.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track