U VAŠINGTON UŠETAO KAO TURISTA: Istaknuti Al Kaidin saveznik u Siriji, posetio SAD u decembru
Foto: Profimedia

Skandal

U VAŠINGTON UŠETAO KAO TURISTA: Istaknuti Al Kaidin saveznik u Siriji, posetio SAD u decembru

Planeta -

Ahrar al Šama, Praktično ministar spoljnih poslova militantnih islamista koji se u Siriji bore zajedno s al Nusrom, u Vašington je ušetao kao turista

Jedan od vodećih ljudi sirijske islamističke militantne organizacije, Ahrah al Šam, posetio je u decembru SAD bez najmanjeg problema.

Posetu je razotkrio američki "Mekleči Di Si", a problem je u tome što je reč o militantnoj organizaciji koja širom Sirije savršeno vojno sarađuje s Al Kaidinom džihadističkom organizacijom al Nusra.

Labib al Nahas je Ahrar al Šamov glavni čovek za međunarodne odnose, praktično je njihov ministar spoljnih poslova. Već nekoliko meseci poznat je po svojim krajnje konzervativnim salafističkim stavovima, o čemu je u februaru pisao i Gardijan.

Pri ulasku u SAD koristio je svoj evropski pasoš, jer mu je otac Sirijac koji odavno živi u Španiji, pa je nasledio državljanstvo.

Uprkos takvoj pozadini Ahrar al Šame, Zapad tu organizaciju ne smatra terorističkom. Bez obzira na najužu vojnu povezanost u ratu u Siriji s Al Kaidinim džihadistima. Politički krkljanac i široka siva područja sigurnosnih procena i savezništava u ratu u Siriji oslikava i slučaj Raida Saleha, kome Vašington u aprilu nije dopustio da uđe u SAD kako bi primio nagradu za svoj humanitarni rad.

32-godišnji humanitarac u Siriji vodi organizaciju Sirijska civilna obrana, poznatu i kao Beli šlemovi, čijih je 2.800 aktivista od početka rata, spasilo oko 40.000 života.

Organizaciju finansijski pomaže čak i USAID. Međutim, uprkos nesumnjivom humanitarnom doprinosu jezivom stanju u Siriji, pri čemu pripadnici Belih šlemova čak i ginu, o organizaciji se već neko vreme takođe govori da u njoj postoje pojedinci koji imaju određene kontakte s verskim ekstremistima.

(Express.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track