UBIJEN BORIS NEMCOV U CENTRU MOSKVE: Četiri metka za ruskog opozicionara! (FOTO 18+)

Atentat na Putinovog protivnika

UBIJEN BORIS NEMCOV U CENTRU MOSKVE: Četiri metka za ruskog opozicionara! (FOTO 18+)

Planeta -
Predstavnici ruske opozicije potvrdili su da je Nemcov preminuo posle atentata

Boris Nemcov (1959), vođa opozicionog ruskog Pokreta solidarnosti, ubijen je u petak veče u centru Moskve, prenela je TV Raša tudej!

Nemcov je poznat kao kritičar predsednika Rusije Vladimira Putina.

Ruska vlada oko 23.15 sati, po našem vremenu, potvrdila je da je Nemcov ubijen u centru Moskve!

Predstavnici ruske opozicije potvrdili su da je Nemcov preminuo posle atentata!

On je ubijen na mostu Zamoskovorecki, pored Trga Vaseljevski Spusk!

Likvidacija na mostu u blizini Kremlja

Kolega iz partije Ilja Jašin potvrdio je za RIA novosti da se nalazi pored beživotnog tela Borisa Nemcova! Na mestu atentata nalazi se veliki broj pripadnika moskovske policije.

Boris Nemcov, Foto: Russia Today
Boris Nemcov, Foto: Russia Today

- Nemcov je ubijen u blizini Kremlja. Grupa ljudi izašla je iz belog automobila i ispalila četiri hica na Nemcova - rekao je izvor iz ruske policije. - Nemcov je ubijen dok je šetao sa jednom ženom, dodao je. Interfaks navodi da su nepoznati napadači pucali Nemcovu u leđa.

Nemcov je ubijen dan uoči najavljenog velikog protesta ruske opozicije u centru Moskve, koji su pojedinci već nazvali "Proleće". Vlasti su taj protest odmah okarakterisale kao pokušaj izazivanja "ruskog Majdana".

Putin: Zločinci će biti privedeni pravdi

Putinov portparol Dmitrij Peskov izjavio je večeras da je ruski predsednik potresen brutalnošću ubistva i rekao da pokazuje sve znake plaćenog ubistva. Putin je izrazio duboko saučešće porodici Borica Nemcova i dodao da će zločinci biti privedeni pravdi i naredio hitnu istragu.

Na mesto zločina je stigao i načelnik moskovske policije Anatolij Jakunjin.Portparolka Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije Jelena Aleksejeva je potvrdila da je u toku potraga za ubicama.- Nemcov je išao Velikim kamenim mostom. Sa njim je bila jedna ženska osoba. Četiri metka su mu ispaljena u leđa. Preduzimaju se mere za hapšenje zločinaca - izjavila je Aleksejeva.Nemcov je bio prvi zamenik premijera u eri predsednika Borisa Jeljcina, devedesetih hodina. Imao je reputaciju ekonomskog reformatora dok je bio gradonačelnik Nižnji Novgoroda, jednog od najvećih ruskih gradova. Rođen je u Sočiju. Doktorirao je matematiku i fiziku u 25. godini. U politiku je ušao kao aktivista, protestujuću protiv gradnje novog nuklearnog reaktora posle katastrofe u Černobilju. Gradonačelnik Nižnji Novgoroda postao je 1991. godine, a šest godina kasnije Jeljcin ga je pozvao u Vladu.

Bio je mladi i perspektivan pa se često pominjao kao naslednik Borisa Jeljcina.

Udaljen iz vlasti kada je Jeljcina nasledio Vladimir Putin. Nemcov je tada postao žestoki opozicionar. Posle hapšenja tajkuna Mihaila Hodorskovskog 2003. postao je još žešći Putinov kritičar. U avgustu 2012. objavio je sarkastični izveštaj "Život roba na galiji", tvrdeći da Putin troši milijarde iz budžeta na luksuz.

http://www.youtube.com/watch?v=luZGeUivbmc

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track