UBILI JE UŽIVO NA TVITERU: Mafija oduzela život hrabroj doktorki jer je pisala istinu!

Usprotivila se cenzuri

UBILI JE UŽIVO NA TVITERU: Mafija oduzela život hrabroj doktorki jer je pisala istinu!

Planeta -
Ubijena doktorka bila je i jedan od administratora Fejsbuk stranice Valor por Tamaulipas (Hrabrost za Tamaulipas), najpopularnijeg odredišta za Meksikance u potrazi za informacijama o kriminalu i korupciji

Počelo je s tvitom "Prijatelji i moja porodice, moje je ime Marija del Rosario Fuentes Rubio. Doktorka sam, a moj se život danas završava" .

Sledeći tvit upozorava: "Zatvorite svoje korisničke profile. Ne rizikujte porodicu kao što sam ja to napravila"Usledila je fotografija dr. Rubio kako pomirena sa sudbinom mirno gleda u kameru, a ubrzo potom na njenom Tviter profilu osvanula je stravična fotografija mrtvog tela hrabre doktorke.

Doktorka Rubio tvitovala je kao Felina, a njeno su korisničko ime @Miut te hashtag#reynosafollow građanima Rejnose postali važan izvor informacija o događanjima u gradu, poznatom po korupciji i kriminalu.

Naime, dva sukobljena kartela u meksičkoj saveznoj državi Tamaulipas, u kojoj se nalazi Rejnosa, praktično uređuju sve lokalne medije, te odobravaju šta se sme da objavi, a šta ne. U takvim su uslovima građani necenzurisane vesti prisiljeni su da traže na društvenim mrežama.

Ubijena doktorka bila je i jedan od administratora Fjesbuk stranice Valor por Tamaulipas (Hrabrost za Tamaulipas), najpopularnijeg odredišta stanovnika te države u potrazi za informacijama o kriminalu i korupciji.

Prošle sedmice članovima te grupe upućen je preteći tvit u kojem se najavljuje ubistvo građana-novinara: 'Vrlo smo blizu mnogima od vas i bolje vam je da se pripazite'.

Meksička policija i tužilaštvo su najavili su istragu, ali teško je očekivati konkretne rezultate u državi koju doslovno kontrolišu mafijaški karteli.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track