NEMAČKI POLITIKOLOG TVRDI: Tramp prepušta Balkan Putinu!
Foto: AP, Carlos Barria

Predsednik SAD se povlači iz regiona

NEMAČKI POLITIKOLOG TVRDI: Tramp prepušta Balkan Putinu!

Planeta -

Novi predsednik SAD Donald Tramp neće biti zainteresovan za Zapadni Balkan, rekao je nemački politikolog Zibo Jansen.

On veruje da će u tom regionu jačati uloga Rusije. U intervjuu za Dojče vele Jansen je rekao da misli da će se Tramp potpuno povući i Balkan "proglasiti evropskim pitanjem".

"S obzirom na to da Evropljani i sami u tome nisu jedinstveni – recimo, Kosovo nisu priznale sve članice EU – to će, prema mom mišljenju, vrlo jasno ići u pravcu da će Rusija faktički tamo igrati ubuduće vrlo jaku ulogu ili imati uticaj", dodao je Jansen, koji je predavač na Institutu za Anglo-američku istoriju na Univerzitetu u Kelnu.

Govoreći o širenju NATO-a u regionu, Jansen je izrazio uverenje da narednih godina neće biti proširenja.

FOTO: Printscreen/Youtube
FOTO: Printscreen/Youtube

"Tramp za to neće imati interesa. To je za njega drugorazredno i trećerazredno pitanje, a bez SAD tamo... neće biti bitnih bezbednosno-političkih pomaka. SAD su uvek bile veoma važan deo u NATO i ako se one sada povuku, ili delimično povuku, onda Savez, s jedne strane, vrlo jasno gubi na značaju, a s druge – sva proširenja su dovedena u pitanje. A to je, vrlo jasno, uspeh za Putina", dodao je nemački politikolog.

On je kazao da na Balkanu još postoje "manje ili više izraženi stari nacionalistički režimi koji su, nakon raspada Jugoslavije, u osnovi vodili glavnu reč".

"Na to nas je vrlo jasno podsetio konflikt od pre nekoliko dana na Kosovu sa srpskim vozom i na drugoj strani reakcija kosovskih Albanaca. Tu je još i situacija u samoj BiH sa Republikom Srpskom, a delimično i u Hrvatskoj. Do sada je uvek bilo tako da su Zapad i SAD govorili: mi želimo da se taj konflikt dugoročno mirno okonča i da se u pravom smislu reči pobrinemo za političku ravnotežu. Bojim se da se sada, sa Putinom koji ima vrlo jasno interes da ojača Srbe, i na drugoj strani s Trampom, tamo zaista ponovo stvara neravnoteža, da bi jednostrano na kraju Srbi tamo mogli da zaoštre ton – da se oprezno izrazim", rekao je Jansen.

Jansen je rekao i da je strah Prištine od podele Kosova "sigurno opravdan".

"Njima je predsednik Srbije indirektno zapretio ratom. Kosovsko rukovodstvo... takođe je ratoborno reagovalo. Na obe strane, dakle, imamo malo toga da vidimo što ide u prilog popuštanju napetosti. Verujem da je to za obe strane i dalje veoma odlučujuće pitanje. Kosovski Albanci žele celo Kosovo, a Srbi ne žele da priznaju Kosovo kao nezavisnu državu i žele vlast bar nad severnim delom. Tu ima mnogo potencijala za konflikt", kazao je.

(Beta)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO: ANKETA: Šta mislite o susretu Putina i Trampa u Beogradu?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track