UGROŽENI ŽIVOTI POLA MILIONA LJUDI?! Probudio se ogromni vulkan pored Napulja!
Foto: AP, 05.02.2016.

UGROŽENI ŽIVOTI POLA MILIONA LJUDI?! Probudio se ogromni vulkan pored Napulja!

Planeta -

Vulkansko područje na jugu Italije nedaleko od Vezuva, koje se naziva Flegrejska polja, opasno je blizu mogućnosti da eruptira, što bi ugrozilo živote više od pola miliona ljudi, upozoravaju stručnjaci.

Naučnici veruju da je magma u tom vulkanskom području dosegla kritični nivo.

Tu fazu karakterišu nagla ispuštanja vode bogate gasovima, što bi moglo dovesti i do pucanja stenovite kore te erupcije vulkana, navodi se u izveštaju, objavljenom krajem 2016. godine.Osam naučnika je u izveštaju utvrdilo kako se u tom području, jednom od najgušće naseljenih na svetu, uočavaju znatne deformacije Zemljine kore i ubrzano zagrevanje.

Ranih pedesetih godina prošlog veka već su zabeleženi neki znakovi buđenja ovog vulkana potom je 2000-ih usledila pauza, ali pre deset godina ponovno su počele aktivnosti na tom području.

"Ali, nije jasno hoće li ova zbivanja kulminirati erupcijom, kao ni kada bi se to moglo dogoditi", istakli su naučnici te dodali kako to predstavlja izazov za lokalne vlasti prilikom pokušaja zaštite stanovništva.

Podsetimo, godine 2010. vulkanska aktivnost na Islandu dovela je do zatvaranja vazdušnog prostora u nekim evropskim zemljama, zbog straha da bi pepeo koji je vulkan ispod ledenog brega izbacivao kilometrima u vazduh mogao oštetiti motore aviona .

Italija ima nekoliko aktivnih vulkana, a napuljska regija relativno je seizmički aktivna. Godine 79. erupcija Vezuva, vulkana koji se nalazi uz Napuljski zaliv, uništila je Pompeju.

(Dnevnik.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track