USIJANJE NA IVICI RATA Ukrajina počela raketne vežbe kod Krima, Rusija digla PVO i Crnomorsku flotu!
Foto: Printscreen YouTube

Na dlaku od rata

USIJANJE NA IVICI RATA Ukrajina počela raketne vežbe kod Krima, Rusija digla PVO i Crnomorsku flotu!

Planeta -

Ukrajinska vojska počela je raketne vežbe druž granice s Krimom, saopšteno je iz Kijeva.

"Raketni lanseri već su raspoređeni i sve ide po planu", kazao je Vladimir Križanovski, šef pres-službe ukrajinske vojske za južni sektor. On je precizirao da će se vežbe odvijati na 30 kilometara od krimskog vazdušnog prostora.

Ruska Crnomorska flota odmah je zauzela borbene položaje na zapadnim linijama krimskog poluostrva, javlja RIA Novosti. Iako Kijev nije ni obavestio Moskvu o ovim vojnim vežbama, a kamoli da je koordinirao plan s njom, Rusija je očigledno već znala za namere Ukrajine pa je na granice s tom zemljom pre nekoliko dana dovela pojačanja, a na Krim i raketne komplekse "Bastion".

Rusija upozorava da nad teritorijom na kojoj ukrajinska armija ispaljuje rakete lete civilni i vojni avioni i da je njihova bezbednost ugrožena. Ugrožene su i ruske teritorijalne vode u Crnom moru, kao i neutralne vode. Takođe se upozoravai na to da Kijev ovim vežbama krši niz međunarodnih sporazuma i zakona.

RUSIJA GOMILA VOJSKU NA GRANICI SA UKRAJINOM: Formirane dve nove pešadijske divizije

Zato je Rusija tražila od Kijeva da ne izvodi ove vežbe, ali iz Kijeva nikad nije stigao odgovor, izjavio ruski minstar saobraćaja Maksim Sokolov. Moskva je takođe tražila od Međunarone organizacije civilnog vazduhoplovstva na nebo nad Krimom proglasi opasnom zonom, ali ni tamo nisu reagovali.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track