USTAŠE SPREMALE NAPAD NA OLIMPIJADU U SARAJEVU: I to nije sve! Pretio je napad na SFRJ! Evo od koga
Foto: MC Odbrana

Tajni dokumenti CIA otkrivaju

USTAŠE SPREMALE NAPAD NA OLIMPIJADU U SARAJEVU: I to nije sve! Pretio je napad na SFRJ! Evo od koga

Planeta -

Čitava Jugoslavija pripremala se za veliki međunarodni događaj za održavanje Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu. Poverljivi dokumenti američkih obaveštajnih službi upozoravaju na ozbiljne mogućnosti terorističkih napada bilo tokom održavanja takmičenja, bilo na olimpijsko selo.

Sećanja na letnju olimpijadu u Minhenu su još bila sveža i američki obaveštajci su u opširnom izveštaju navodili sve moguće izvore terorističkih pretnji. Prva pretnja bili su, kako pišu analitičari CIAi analitičari, hrvatski emigranti, a posebno Hrvati u Zapadnoj Nemačkoj.

Dodatno je istaknuto hrvatski narodni otpor, zloglasna organizacija osnovana nakon kraja Drugog svetskog rata, a glavni organizator bio je zloglasni Vjekoslav Maks Luburić, ratni komandant ustaškog koncentracionog logora Jasenovac. Ekstremističke grupe hrvatske dijaspore izvele su nekoliko uspešnih terorističkih napada i otmica aviona, a Amerikanci su verovali da takve grupe broje između tri i pet hiljada aktivnih članova.

foto printscreen okbih.ba
foto printscreen okbih.ba

"Jugoslovenski zvaničnici susreli su se s kolegama u Beču kako bi upozorili da bi ekstremisti iz zapadne Evrope mogli iskoristiti Austriju kao odskočnu dasku za napade protiv Jugoslavije. Dodatno, veruju da anti-jugoslovenski nastrojeni hrvatski emigranti već imaju oružje, eksplozive i ostalu opremu potrebnu za izvođenje terorističkih napada ", stoji u tajnom izveštaju.

Amerikanci su bili uvereni da bi mogući teroristički napadi mogli imati nekoliko planiranih ciljeva. Prvo je dobijanje prostora u javnosti za hrvatske ciljeve, a odmah potom je moguća odmazda za ubistva hrvatskih aktivista u inostranstvu. Iako su sama imena cenzurisana, može se deducirati da su Amerikanci strahovali da bi ubistvo Stjepana Đurekovića u leto 1983. godine moglo podstaći njegove kolege na izvođenje napada.

Stjepan Đureković Foto Wikipedia
Stjepan Đureković Foto Wikipedia

Teroristi bi se nadali i da će napadi ugroziti jugoslavenski terorizam i naneti težak udarac već ionako ozbiljno poljuljanoj privredi, uvereni su analitičari. Verovatno bi teroristi hteli pokazati i da Jugoslavija ne može da opstane bez Titove gvozdene vladavine. Osim toga, hrvatski emigranti tvrdili su da Bosna i Hercegovina treba pripasti Hrvatskoj, što je mogao biti dodatni razlog za sprovođenje napada. Nisu se Amerikanci fokusirali samo na hrvatske emigrante. Verovali su i da bi Albanci s Kosova mogli napasti sportiste u Sarajevu, a postojala i sumnja da bi srpski emigrantske organizacije mogle pokušati izvesti napade tokom ZOI.

Analitičari CIA upozoravali su i da bi Iranci mogli napasti Jugoslaviju. Povodom mogućeg terorističkg napada, stoji u izveštaju CIA, suđenje je 12-oro muslimanskih aktivista 1983. godine. Tada je i budući predsednik Bosne i Hercegovine, Alija Izetbegović, osuđen na 14 godina zatvora zbog "planiranja stvaranja islamske države". Visoki bosanski zvaničnici upozoravali su zapadne diplomate, i to isključivo neslužbenim kanalima, da bi Iranci mogli poslati ekipu specijalaca u Sarajevu gde bi se osvetili za Izetbegovićevo zatvaranje.

Ruholah Homeini Foto wikipedia
Ruholah Homeini Foto wikipedia

"Neki jugoslavenski muslimani putovali su u Iran gde su ih indoktrinirali fundamentalističkim islamom u Homeinijevom stilu", piše u izveštaju CIA koji se poziva na informacije dobijene iz američke ambasade.

U pripremama za osiguravanje Igara, jugoslovenski zvaničnici posebno su se žalili na Zapadnu Nemačku. Stane Dolanc, tada savezni sekretar za unutrašnje poslove, otvoreno je rekao Amerikancima da im je puna kapa zapadnonemačkog odbijanja saradnje u borbi protiv antijugoslavenskih organizacija koje bi mogle napasti ZOI.

Dođe li stvarno do nekog napada, upozoravaju obaveštajci, mnogi lokalni političari bi platili karijerom. U prvom redu je tu reč o Branku Mikuliću, šefu odbora za organizaciju Igara i predsedniku SR Bosne i Hercegovine, koji je planirao da postane novi bosanski predstavnik u jugoslovenskom predsedništvu.

Kao što se zna Igre su protekle bez većih incidenata i strahovi američkih obaveštajaca su se pokazali neosnovani, ali tokom pripreme izveštaja nisu hteli da rizikuju.

(Express.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track