UZ POMOĆ TITA OBNAVLJA CAREVINU RUSIJU: Ruski bogataš planira novu državu na Kiribatiju
Foto: Printscreen Twitter

Inicijativa

UZ POMOĆ TITA OBNAVLJA CAREVINU RUSIJU: Ruski bogataš planira novu državu na Kiribatiju

Planeta -

Vlada Kiribatija, ostrvske države u centalnom delu Tihog okeana, razmatra ponudu jednog preduzetnika koji želi da oživi rusku monarhiju na Pacifiku.

Anton Bakov, bivši zastupnik u ruskom parlamentu i predsednik Monarhističke stranke, koji sebe naziva Nikolajem III, želi da iskoristi tri trenutno nenaseljena ostrva na Kiribatiju kako bi tamo sagradio hotele i uspostavio "alternativnu Rusiju", piše BBC.

Namerava da uloži više od 350 miliona dolara u projekat.

Monarhija u Rusiji svrgnuta je još 1917. godine Oktobarskom revolucijom, a Bakovu je životna želja da je ponovno uspostavi. Još 2011. stvorio je "Carski presto", nepriznatu mikro državu bez teritorije.

Prošlog vikenda su iz kiribatske vlade poručili da se predlog još uvek razmatra, ali dobio je glasnog promotera u liku i delu Teburora Tita, bivšeg predsednika Kiribatija.

"Pod uslovom da je to što tvrde istina, ovo bi mogla biti sjajna prilika za naš turizam", rekao je Tito.

Ali ne dele svi oduševljenje idejom poput Tita. Naime, ugledni akademik, doktor Sitiveni Halapua, stručnjak za pacifički razvoj, smatra predlog "veoma čudnim" i "zastrašujućim".

Inače, Bakov je već tražio teritoriju za sprovođenje svoje ideje o "alternativnoj Rusiji", ali njegova inicijativa je odbijena 2011. od strane vlasti Kukovih ostrva.

(Jutarnji.hr)

BONUS VIDEO:

Peščani raj na zemlji: 10 najlepših plaža za opuštanje!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja