(VIDEO, FOTO) VELIČANSTVENA PARADA U MOSKVI: Ovako se tresao Crveni trg za Dan pobede!
Foto: Youtube Pt

70 godina pobede nad fašizmom

(VIDEO, FOTO) VELIČANSTVENA PARADA U MOSKVI: Ovako se tresao Crveni trg za Dan pobede!

Planeta -
Crvenim trgom u Moskvi marširali su srpskim strojevim korakom u stroju pobednika i gardisti Vojske Srbije
1 / 15 Foto: Youtube Pt

MOSKVA - Na Crvenom trgu u Moskvi danas je održana velika vojna parada povodom 70 godina od pobede nad fašizmom i nacizmom kojoj prisustvuje blizu 30 svetskih lidera, među kojima i predsednik Srbije Tomislav Nikolić. Parada je počela u 9 časova po našem vremenu.

UŽIVO PARADU U MOSKVI MOŽETE PRATITI OVDE

Na današnjoj paradi učestvovalo je više od 140 borbenih aviona i helikoptera, a ne računajući probu, prvi put su prikazani borbeni avioni četvrte "plus plus" generacije, "Su-30" i "Su-35", kao i modernizovani jurišni helikopteri "Mi-35M" i školski "Ansat-U". Rusija je kao jednu od glavnih atrakcija prikazala i tenk nove generacije "armata T-14", a proizvođač vatrenog oružja "Kalašnjikov" modernizovanu verziju jurišne puške AK-74M.

Foto: Printscreen Russia Today
Foto: Printscreen Russia Today

Rusija je potrošila oko 6,7 miliona evra na prskanje oblaka u okolini Moskve u ranim jutarnjim satima kako bi obezbedila sunčano vreme za Dan pobede.

09.36 - Garda Vojske Srbije promarširala Crvenim trgom...

... i predsednik Srbije Tomislav Nikolić na tribinama centralne lože.

Foto: Printscreen Russia Today
Foto: Printscreen Russia Today

09.22 - Minut tišine na Crvenom trgu za sve poginule u borbi protiv fašizma u Drugom svetskom ratu.

09.15 - Ruski predsednik Vladimir Putin obratio se učesnicima, zvanicama i svim gostima koji prisustvuju današnjoj paradi čestitavši im Dan pobede nad fašizmom apelujući da se nikada ne zaboravi koliko je zla nacizam naneo čovečanstvu. Podsetivši da svet tridesetih godina prošlog veka nije umeo da prepozna kakvo se zlo sprema, Putin se osvrnuo i na sadašnje vreme rekavši da se danas ne poštuju međunarodne institucije niti njihova pravila.

Foto: Printscreen Russia Today

Putin je u 9.22 časova zamolio Crveni trg da utihne i da minutom ćutanja oda počast svima koji su dali živote za današnju slobodu u kojoj živimo, za svakog vojnika, za sve poginule u Kursku, u bici za Sevastopolj, Lenjingrad, Staljingrad, za svaku ulicu, za sve koji su skončali od gladi, umrli u logorima...

Foto: Printscreen Russia Today
Foto: Printscreen Russia Today

Putin se zahvalio svim učesnicima borbe protiv fašizma nalgasivši da su danas u Moskvi predstavnici 10 zemalja koje su se rame uz rame borile sa ruskim vojnicima, među kojima je i Srbija. Na kraju govora ruski predsednik je ponovo čestitao Dan pobede i uz glasno ura označio početak veličanstvene vojne parade. Na njegovo ura iz grla na hiljade učesnika odjeknulo je gromoglasno triput ura koje se prolomilo Crvenim trgom.

Tradicionalno u paradi su učestvovale i akrobatske grupe "Ruski vitezovi" i "Striži", koje su prikazale "kubanski dijamant", formaciju od devet borbenih aviona "su-27" i "mig-29". Rusija je kao jednu od glavnih atrakcija prikazala i tenk nove generacije "armata T-14", a proizvođač vatrenog oružja "Kalašnjikov" modernizovanu verziju jurišne puške AK-74M, za koju tvrdi da će biti 50 odsto preciznija u odnosu na stariju verziju. Nova puška je opremljena modernim optoelektroničkim i laserskim uređajima, lampama za nisku vidljivost i prigušivačem, kao i lanserom 40 mm granata i bajonetom, naveo je proizvođač.

Modernizovani AK-74M na paradi povodom Dana pobede predstavili su kadeti dve najpoznatije ruske mornaričke škole, mornaričke srednje škole "Tihookeanski Makarov" iz Vladivostoka i Crnomorske pomorske akademije "Admiral Nahimov".

Rusija je potrošila oko 6,7 miliona evra na prskanje oblaka u okolini Moskve u ranim jutarnjim satima kako bi obezbedila sunčano vreme za Dan pobede. Ovaj zadatak je obavilo deset aviona "antonov" i "iljušin" , koji su poleteli iz baze Čkalovski, severno od Moskve.

Očekuje se da će danas posle parade centrom Moskve prošetati oko 165.000 ljudi koji će nositi portrete članova svojih porodica koji su se borili u Drugom svetskom ratu.

Foto: Printscreen Russia Today
Foto: Printscreen Russia Today

Predsednik Srbije među zvanicama na paradi

Proslava Dana pobede pripemana je mesecima u senci ukrajinske krize i odluke velikog broja zapadnih lidera da ne prisustvuju paradi, ali prema najavama iz Kremlja, Moskva i građani Rusije su spremni da proslave praznik i dočekaju goste.

Među gostima na paradi u Moskvi bili su šefovi država ZND, Azije, lideri članica BRIKS, uključujući kineskog predsednika Sji Đinpinga, predsednici balkanskih zemalja, Kipra, generalni sekretar UN Ban Ki Mun, učešće je najavio i grčki premijer Aleksis Cipras, a kubanski predsednik Raul Kastro je prvi od pozvanih svetskih lidera doputovao u posetu Rusiji, još u utorak.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić, rekao je da je kada svet slavi 70 godina od pobede nad zlom, pravo i obaveza Vojske Srbije je da zauzme časno i zasluženo mesto među pobednicima u Drugom svetskom ratu i da će naši gardisti na Crvenom trgu u Moskvi marširati srpskim strojevim korakom u stroju pobednika.

U ime Francuske, proslavi 70-godišnjice pobede nad fašizmom u Moskvi će u subotu prisustvovati ministar spoljnih poslova Loran Fabijus, dok će Slovačku predstavljati premijer Robert Fico, koji naglašava da "ne oseća krivicu" zbog odluke koju je doneo. Češki predsednik Miloš Zeman će doći u Moskvu, ali neće prisustvovati paradi, a nemačka kancelarka Angela Merkel u rusku prestonicu će doputovati 10. maja i položiti venac na Grob neznanog junaka.

Procenjuje se da je u Drugom svetskom ratu poginulo 27 miliona vojnika i civila bivšeg Sovjetskog Saveza, a trijumf Crvene armije u najvećem ratu u istoriji smatra se ponosom Rusije. Dan pobede ujedinjuje Ruse iz svih sfera života bez obzira na njihove političke afinitete. "To je dan slave, dan ponosa našeg naroda, dan najvećeg slavljenja generacije pobednika", izjavio je svojevremeno ruski predsednik Putin.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track