(UZNEMIRUJUĆE) OD NJIH SE NE MOGU SAKRITI: Ovako funkcioništu irački odredi za jurenje džihadista
Foto: Reuters

Bez milosti

(UZNEMIRUJUĆE) OD NJIH SE NE MOGU SAKRITI: Ovako funkcioništu irački odredi za jurenje džihadista

Planeta -

Reporter Skaj njuza koji izveštava iz Mosula proveo je jedan dan sa antiterorističkom jedinicom iračke vojske i iz prve ruke saznao kako se bezbednosne snage obračunavaju sa militantima Islamske države.

Reporter Aleks Rosi naglašava da ti specijalci imaju možda najteži zadatak od svih - osim što su pod konstantnom paljbom terorista, oni istovremeno uz pomoć brojnih doušnika moraju da otkrivaju militante koji se često skrivaju među civilima.

Osim toga, ti specijalci nisu baš obožavani među lokalnim stanovništvom. Vlada u Bagdadu i pre rata nije bila previše popularna u Mosulu...

U svakom slučaju, reporter se pridružio specijalcima u lovu na Alija Katara, eksperta za eksplozive ID. Vozilo se parkiralo ispred jedne kuće u istočnom Mosulu gde je Katar živeo dok je ID vodio glavnu reč u gradu.

Specijalci su provalili u kuću i iz nje izvukli prestravljenog čoveka. Dok mu je supruga vrištala i pokušavala da objasni vojnicima da on nije taj kog traže, sa druge strane ulice čuli su se rafali.

"Nisam terorista, nemam veze s ID", rekao je prestravljeni čovek specijalcima.

"Ne plači ili ćeš dobiti po glavi", odgovorio mu je jedan vojnik.

Nakon 30 minuta "ispitivanja", vojnici su konačno zaključili da su uhvati pogrešnog čoveka. Međutim, to ih nije obeshrabrilo. Išli su od kuće do kuće i iz njih izvlačili sve sumnjive.

(Jutarnji.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track