(UZNEMIRUJUĆI FOTO) OVO JE BOLNICA IZ PAKLA: Pacijenti dele krvave krevete, a životinje im jedu decu
Foto: Printscreen Twitter NYT Photo

Užas živi

(UZNEMIRUJUĆI FOTO) OVO JE BOLNICA IZ PAKLA: Pacijenti dele krvave krevete, a životinje im jedu decu

Planeta -

Od dramatičnog pada cena nafte, u Venecueli se štedi na svim aspektima svakodnevnog života – od električne energije, hrane pa sve do običnog papira. Među najpogođenijima krizom su bolnice i klinički centri. Nemaju sapuna, antibiotika, struje, rukavica, opreme za rendgen, dok se hirurzi bore da održe pacijente živim u takvim nehumanim uslovima.

Fotografije koje je objavio ugledni New York Times sigurno osporavaju izjave venecuelanskog predsednika Nikolasa Madura koji tvrdi da ta socijalistička država ima najbolji zdravstveni sistem na svetu.

Bolnica Luis Raceti u obalskom gradu Barseloni liči na ratnu zonu. Pacijenti pokušavaju da održe ravnotežu na polomljenim bolničkim krevetima, mnogi na sebi imaju sasušene krvave mrlje stare i po nekoliko dana. Ali ovde se oni mogu smatrati srećnicima. Ostatak pacijenata leži na podu, dok bespomoćno čekaju da im neko pruži medicinsku pomoć. Deca leže među prljavim kutijama na hodnicima bez hrane, vode ili lekova.

Bez struje, a samim tim i svih električnih uređaja, lekari se bore i stvaraju sopstvena rešenja kako pomoć pacijentima. Fotografkinja je u krevetu zatekla dvojicu muškaraca koji su relativno nedavno prošli operaciju na nozi. Obojica leže u prljavim raspadnutim krevetima, dok im nogu u vazduhu drže zavoji na čije su krajeve privezane boce sa vodom kao tegovi.

Trećem muškarcu nedostaje pola lobanje nakon teške povrede pre godinu dana. Još uvek čeka postoperativni tretman.

Daily Mail je pre godinu pisao o jednom drugom stravičnom slučaju u toj istoj bolnici. Naime, zgradu su preplavili oposumi koji su ubili 17 novorođenčadi. To je bio tek početak jada i bede. Nedugo zatim u samo jednom danu je preminulo sedmoro novorođenčadi zbog nedostatka boca s kiseonikom. Lekari su im ručno upumpavali kiseonik u pluća, ali sve je ipak završilo tragično.

Novinari su intervjuirali 68-godišnjeg pacijenta obolelog od dijabetesa kojem moraju amputirati nogu jer bolnica nema uređaj za dijalizu i antibiotike koje treba.

Jednom drugom pacijentu su morali da operišu slepo crevo bez operativnih instrumenata, a drugi je preminuo jer banka krvi nije radila tog dana zbog praznika kojeg je država nasumice proglasila zbog uštede električne energije.

Predsednik Nikolas Maduro uporno odbija da traži međunarodnu pomoć za zdravstveni sistem jer, kako on tvrdi, to bi dovelo do privatizacije.Štaviše, on čak tvrdi da je zdravstveni sistem u Venecueli, uz onaj kubanski, najbolji na svetu.

(Net.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track