VAŠINGTON POST: Pentagon otkrio strogo čuvanu tajnu! Amerika sprema novo oružje protiv Rusije i Kine
Foto: Profimedia

Poslednje pripreme

VAŠINGTON POST: Pentagon otkrio strogo čuvanu tajnu! Amerika sprema novo oružje protiv Rusije i Kine

Planeta -
Zvaničnici u Pentagonu počeli su otvoreno da pričaju o korišćenju poslednjih saznanja iz oblasti veštačke inteligencije i mehanike kako bi stvorili robotsko naoružanje i super-vojnike.

Iako deluje kao naučna fantastika, Pentagon je saopštio da su ovi najnovije haj-tek sistemi koje razvija najbolji način za borbu protiv rapidnog napretka ruske i kineske armije.

O ovim potencijalno revolucionarnim američkim borbenim sistemima progovorio je prethodne nedelje Robert Vork, zamenik sekretara odbrane i general avijacije Paul Selva. Oni su progovorili o onome što je do pre neki mesec bila jedna od najstrožih vojnih tajni u SAD.

"Ovo je način na koji ćemo učiniti našu borbenu mrežu moćnijom i nadamo se da ćemo ovim uneti dovoljno neizvesnosti u svest Rusa i Kineza, koji, ako dođe do sukoba, neće moći da nam odole u konvencionalnoj brobi", rekao je Vork.

U okviru Pentagona ovaj visoko tehnološki pristup je deo več unapred isplanirane akcije u tri faze. Prva faza je bilo taktičko nuklearno naoružanje, navođeno konvencionalno oružje. Ova treća faza podrazumeva da će robotsko naoružanje uspešno odvratiti Rusiju i Kinu.

Prema tvrdnji američkih vojnih zvaničnika jedna od prvih stvari je "pomoći bombama da pronađu svoje mete ne oslanjajući se spoljašnju komunikaciju". Kako ističu najsavremenija navigacija bi se oslanjala na iste mikro kamere i senzore koji se danas nalaze u našim pametnim telefonima. Projekat podrazumeva da na kraju takvim jednim sistemom možete upravljati aparatom koji može da vam stane u ruku.

Pentagon takođe razvija mogućnost da sadašnji bombarderi B-52 budu poligon za lansiranje najrazličitijih konvecionalnih bombi. Prema postojećem planu sledeća generacija stelt aviona F-22 i F35 bi pokrenuli vodeću ulogu u napadima na neprijatelja. Prvo bi oni prošli kroz neprijateljske linije i onesposobili radare i elektromagnetno oružje. Potom bi posao završili bombarderi.(Washingtonpost/EPK)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track